Kiválasztották a Virágos Kolozsvár vetélkedő nyerteseit

Kiválasztották a Virágos Kolozsvár vetélkedő nyerteseit
Hatodik alkalommal hirdette meg a Kolozsvári Városszépítő Egylet a Virágos Kolozsvár vetélkedőt 2022. július 1. – szeptember 30. közötti időszakban. A mozgalom célja, hogy arra ösztönözze a kolozsváriakat, hogy virágokkal borítsák be otthonaik ablakait, teraszait, udvarait és vegyenek részt szűkebb lakókörnyezetük gondozásában, esztétikus elrendezésében.

Az október 6-ai zsűrizésen Andi Daiszler, a Daisler Egyesület elnöke, Dan Clinci építész, az Urbannect Egyesület elnöke, Kalló Angéla, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója, Kolcsár Ildikó, a Karolina virágüzlet tulajdonosa, Macalik Arnold építész és Szabó Lilla, a Kolozsvári Városszépítő Egylet alelnöke választották ki a nyertes pályázatokat. A zsűri figyelembe vette a növények elhelyezését, a szín- és formavilágot, a pályázat összhangját a környezettel, valamint a pályázó által ültetett növények faji sokféleségét is.

A korábban meghirdetett kategóriák díjazását a zsűri a benyújtott pályázatokat értékelve módosította, így nem került sor a legszebb homlokzat és a legszebb ablak kategóriák díjazására. Ebben a két kategóriában kevés pályamunka érkezett, így a kertek és udvarok nagyobb számú díjban részesültek az előzetesen meghirdetetthez képest. A korábbi évekhez hasonlóan a zsűri személyesen adja át a díjakat minden díjazottnak.

A Legszebb erkély díját Kiss Annamari érdemelte ki Anna városi kertje (Anna's Urban Garden) című pályázatával, a Legszebb Kolozs megyei pályázat díját Nagy Baumli Annamáriának ítélték oda Évszakok a kertünkben című pályázatáért. A Legszebb kert díjat Máthé Alíz Éva Kis oázis Kolozsvár központjában (Mică oază din centrul Clujului) című és Nagy Ilona Boldogság című pályázata érdemelte idén. A zsűri két különdíjat is kiosztott: a Kolozsvári Városszépítő Egylet különdíját Bánhegyesi Hajnal Buba néni udvara című pályázata és Alina Buliarca Mindenes kert (Grădina cu de toate) című pályázata érdemelte ki.

Dicséretben részesült három pályázat: a Legszebb erkélyért járó dicséretet Cristiana Trandafir Virágos erkély (Balcon cu flori) című pályázata és Radu Silaghi Városi menedék (Refugiu urban) című pályázata kapta, a Legszebb Kolozs megyei pályázat dicséretét pedig Péter Enikő Nyári nyugalom című pályázatáért ítélték oda.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöksége ezúton is kifejezi köszönetét mindazoknak, akik bekapcsolódtak a VI. Virágos Kolozsvár mozgalomba, és hozzájárultak a kincses város és a megye zöldebbé, esztétikusabbá, élhetőbbé tételéhez. Remélik, hogy jövőre is közösen folytathatják a városszépítési munkát a város fejlesztése, illetve a természet és ember közötti harmónia létrehozása érdekében.

Borítókép: A Legszebb kert kategória egyik győztesének Kis oázis Kolozsvár központjában című pályázata