Kilábalhat fizetésképtelenségéből a Clujana cipőgyár

Kilábalhat fizetésképtelenségéből a Clujana cipőgyár
Elfogadták a Clujana cipőgyár átszervezésére vonatkozó tervet tegnap a gyár hitelezői, a tervek szerint nyolc új üzletet nyitnának az országban, közölte a Transilvania Felszámolóház.

– A terv jóváhagyását követő három hónapban a Clujana kilábalhat a fizetésképtelenségből. A Clujana 2018 októberében és novemberében megkétszerezte üzletei forgalmát, és megtriplázta az országos kereskedelmi hálózatának értékesítését. A megfigyelési kezdeményezett intézkedések azonnali eredményt hoztak – az eladások ritmusa meghaladta elvárásainkat, a két üzlet pedig elkezdett profitot termelni – mondták a Transilvania Felszámolóház képviselői.

A Clujana átszervezése a megfigyelési időszakban életbe ültetett intézkedések tovább alkalmazását, valamint nyolc új üzlet megnyitását helyezi kilátásba. „Nem állunk meg itt, ezért a felszámolóház által javasolt stratégiai intézkedések sorát bővítjük az átszervezési procedúra lezárását követően. Az átszervezési terv több olyan intézkedést is tartalmaz, amely a cipőgyártót nyereségessé teheti. Számításaink szerint a terv életbeléptetését követő három hónapban kilábalunk a fizetésképtelenségből” – részletezte a terveket Mariana Boiciuc, a Transilvania Felszámolóház partnere. A tervet január végén kell jóváhagynia a csődeljárást letárgyaló bírónak.

A törvény értelmében a fizetésképtelenség felszámolása után a kereskedelmi társaság vezetése a Clujana Rt. igazgatótanácsának kezébe kerül, amelynek vezetője a társaság vezérigazgatója.

A Kolozs Megyei Tanács 2018 végén épületeket, telkeket, építményeket, irodákat, kereskedelmi helyiségeket, termelőcsarnokokat vásárolt meg a megvásárolt Május 1. Téren működő Clujanatól 22 millió lej értékben. A megyei önkormányzat tervezi a Clujana termelősorait a törökvágási Tetarom I. Ipari Park egyik új csarnokába költöztetni.

A cipőgyár tavaly több mint 13 millió lejes adóssággal ment csődbe. 2017 júniusában az állami költségvetés fele 4,9 millió lejes, a társadalombiztosítás terén pedig 6,95 millió lejes hátraléka volt.