Kicsik, nagyok, legnagyobbak, vár a könyvhét!

Olvasni jó. Szeretett regényeink, verseink szerzőivel találkozni legalább ilyen jó. A Bánffy-palota kertjében üldögélni, közben olvasni és írókkal, költőkkel találkozni pedig igazán jó. Erre és még sok minden másra is lehet számítani a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, amely idén szokásos helyén, a Bánffy-palotában, június 27-30. között zajlik majd. Az idei rendezvényen 50 kiadó, 70 szerző és közel 90 esemény közül választhatnak a könyvhét iránt érdeklődők – mondták el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón szerdán a szervezők a Bulgakov Kávéházban. Az idei magyar díszmeghívott Kemény István József Attila-díjas író, költő, míg a nemzetközi díszmeghívott a norvég Björn Andreas Bull-Hansen történelmi regényíró. De számos hazai és magyarországi szerzővel lehet találkozni a négynapos rendezvényen, amely kicsiknek és nagyoknak is kínál bőven programot.

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke a kulisszák mögött zajló munkáról osztott meg néhány részletet. Elmondta, hogy a szervezőcsapat a tavalyi könyvhét lejárta után rögtön hozzálátott az idei előkészítéséhez, hiszen számos program megszervezése és a meghívottakkal való egyeztetés sok időt vehet igénybe. Ennek a hosszú lebonyolítási folyamatnak az eredménye, hogy idén 50 kiadó, 70 szerző és közel 90 esemény közül választhatnak a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét iránt érdeklődők. A háromnapos rendezvénysorozat hagyományos elemei idén is visszatérnek: könyvvásár (a Bánffy-palota első emeletén), beszélgetések, közönségtalálkozók (a Bulgakovban és a Vallásszabadság Házában), műfordítói kerekasztal és a gyereksarok. Nagy Zoltán az esemény támogatóiról is beszélt, a listán a hazai alapítványi támogatók mellett a kolozsvári önkormányzat és magyarországi intézmények is szerepelnek.

Kemény István magánemberként és szerzőként is gyakran látogat Erdélybe – mondta az esemény magyar díszmeghívottjáról Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője. A József Attila-díjas író, költő örömmel fogadta a meghívást, Karácsonyi szerint a közönségnek is öröm lesz a vele való találkozás, hiszen a kortárs irodalomban és költészetben Kemény a klasszikus költőfigura egyik megformálója. A Helikon-listán található a nemrég elhunyt Szilágyi István, Kossuth-díjas írónak, a Helikon alapító-főszerkesztőjének a neve is, akinek egy eddig kiadatlan könyve jelenik meg Az emlékezés göröngyei címmel, ezt is az ünnepi könyvhéten mutatják be. Ezen kívül Győrffy Ákos érkezik még Kolozsvárra A csend körei című kötetével, valamint Wirth Imre Karolina kertje prózakötetével. 

A magyarországi és nemzetközi irodalom mellett természetesen az erdélyi magyar préri is helyet kap a könyvhét kínálatában. Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke a hazai magyar irodalom népszerűsítésére szolgáló programokat, eseményeket ismertette. A E-MIL rendezvényeinek a Bulgakov Kávéház ad otthont. Az elmúlt időszak termései és szerzői közül válogattak, így jelen lesz többek között Cseke Péter, Egyed Emese, Borsodi L. László és Tamás Dénes. Szántai kiemelte a Méhes György Tehetségkutató Pályázat díjátadó ünnepségét, amelyet szintén a könyvhéten tartanak meg június 29-én.

Kicsik és nagyok egyaránt válogathatnak a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét kínálatából. Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa részletesebben ismertette, mire számíthatunk a június végi rendezvénysorozaton. Kolozsvárra látogat és az esemény teljes időtartamán itt is lesz Marék Veronika magyar író és grafikus, A kockásfülű nyúl megálmodója, a Boribon és Annipanni, a Kippkopp sorozat szerzője, sokunk gyerekkorának meghatározó alakja. A kicsik és szüleik kedvenc szerzői, Dániel András, Kiss Judit Ágnes és Fiala Borcsa is szerepelnek a programban. A közönségtalálkozók mellett a zene sem maradhat el. Varró Dani zenés könyvbemutatóval érkezik szombaton, Szalóki Ági és zenekara pedig vasárnap lép színpadra a Bánffy-palota udvarán. 

A kicsik mellett a kicsit és sokkal nagyobbak is kedvükre válogathatnak a közönségtalálkozók és könyvbemutatók kínálatából. Ahogy magyar, úgy nemzetközi díszmeghívottja is van a könyvhétnek, idén egyenesen Norvégiából érkezik Björn Andreas Bull-Hansen. A történelmi regényíró 2017-ben robbant be a köztudatba, Jomsviking című, viking korból származó sorozatával. Helyi vonatkozásban Kézdi Imola színművésszel lehet találkozni, aki ezúttal szerzői minőségében áll közönség elé, továbbá idén is tiszteletét teszi Visky András, valamint Markó Béla új verseskötetének bemutatója is a program része. Visszatérő vendégként Kolozsvárra érkezik Nyáry Krisztián, Csernus Imre, de velünk lesz Cserna-Szabó András és Háy János is. A felnőttek sem maradnak ki a zenés élményekből, Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! címmel József Attila önálló estet rendezett, amelyet a kolozsvári közönség a könyvhéten tekinthet meg. Vasárnap zárásként pedig a hirtelen és gyorsan távozó Kovács András Ferencre emlékezünk, a Transylvanian Bú Boys formáció Jack Cole dalaiból címmel zenésítette meg a költő verseit, ez a produkciót hozzák el most Kolozsvárra. 

A 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet idén június 27-30. között szervezik, a rendezvénysorozat részletes programja, a szervezők ígérete szerint, hamarosan elérhető lesz Facebookon és a könyvhét weboldalán.