Kezdődik a nyolcadik Fehér Megyei Magyar Napok

Nyolcadik alkalommal szerveznek Fehér Megyei Magyar Napokat június 19 –23. között Nagyenyeden és környékén, amely szerdán, június 19-én 18.30 órakor A nagyenyedi két fűzfa című kiállítással kezdődik a nagyenyedi Bethlen-kollégium folyosóján.

A tárlaton diákok rajzaiból, a templomról készült képeket és Harácsek Zoltán festményeit lehet megtekinteni. Az ünnepélyes megnyitó 19 órakor kezdődik az iskola dísztermében, 19.30 órakor pedig a Maros Művészegyüttes Erdélyország szép vizei című előadása zárja a napot. 

Június 20-án, csütörtökön 14 órakor az erre az alkalomra meghirdetett fotóverseny munkáiból nyílik kiállítás az udvaron. 17 órakor a tornavizsga kezdődik a Bethlen-kollégium tornakertjében. 19 órakor köszöntők hangzanak le a nagyszínpadon, majd Symbiosis és az Intim Torna Illegal koncertezik. 

Június 21-én, pénteken 9 órakor kezdődik a tanévzáró ünnepség a kollégium udvarán. 17 órakor az óvoda épületében szervezik a Ringató nevű foglalkozást, ezzel párhuzamosan íjászatot is szerveznek gyermekeknek az íjászudvarban. 17 órakor két tárlatot is megnyitnak az Apafi teremben: Lőrincz Dávid és Murádin Lovász Noémi festménykiállítását és a Fehér Megyei Magyar Napok fotósainak kiállítását. 17.30 órakor a gyimesi csángó népviseletet mutatják be ugyancsak az Apafi teremben. 18 órakor gyerekfoglalkozások kezdődnek a gyerekudvarban Marosán Csaba és a tanítók közreműködésével. Ugyanekkor lehet részt venni az szövőszékes bemutatón az udvari sátorban. 18 órakor lépnek fel a Fehér megyei néptánccsoportok a nagyszínpadon, ezzel párhuzamosan az Augustin

Bena Kulturális Központ kamarazenekara ad szimfonikus koncertet a római katolikus templomban. 21 órakor az István, a király rockoperát adják elő a Kárpát-medencei gyermek-tehetségkutató nyertesei a nagyszínpadon. 22 órakor táncház zárja a napot. 

Június 22-én, szombaton 9 órakor gulyásfőző verseny kezdődik a Fehér megyei RMDSZ udvarán, ezzel egy időben pedig focibajnokság zajlik gyermekeknek a tornakertben. 10 órakor kosárlabda-bajnokság lesz a tornateremben. 16 órakor bemutatják Visky András és Csávossy György István könyvét az Apafi teremben, ezt követően borkóstoló kezdődik. 18 órától máltai játszóház, gyerekfoglalkozás, cserkészfoglalkozás zajlik a gyerekudvarban. 18 órakor kezdődik a díszteremben a kollégium Fordított patkó színjátszó körének Az osztály vesztese című előadása Kocsis Tünde rendezésében. 19.45 órakor a Rákóczi Szövetség képviselője mond köszöntőt és átadják az iskolatáskákat a nagyszínpadon. Ugyanitt kezdődik a Mano & Gregor zenekar koncertje 20 órakor és a Hooligans együttes koncertje 21.30 órakor. 

Június 23-án, vasárnap 10 órakor istentisztelet kezdődik minden felekezetnek a saját templomában. 9 és 15 óra között halászverseny és halászléfőző verseny lesz a Tompaházi-tónál, valamint íjászverseny a tornakertben.