Kezdődik a műemlék restaurálási tábor Bonchidán

Kezdődik a műemlék restaurálási tábor Bonchidán
A Transylvania Trust Alapítvány által építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt, két hétig tartó interdiszciplináris oktatási program 2018. július 29 – augusztus 12 között zajlik.

A programon eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2500 képviselője vett részt. A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben.

A Magyarországról, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból és Csehországból érkező 36 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátítja el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan kapcsolódik be a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást, falazat-megerősítést és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a tordai Sóbánya mellett a nemrég felújított széki református templomot látogatják meg a résztvevők.

A tábor munkálatairól és az alapítvány egyéb nyári rendezvényeiről a kastély facebook-oldalán értesülhetnek: https://www.facebook.com/BanffyCastleBontida/