Két hónap dióhéjban: a mérai bivalymúzeumtól nyereményjátékon át Debrecenig

Két hónap dióhéjban: a mérai bivalymúzeumtól nyereményjátékon át Debrecenig
Bivalymúzeum Mérán, Sasbérc-kilátó túra ködben és havasesőben, kiállítás a magyar nyelvű egyetemi oktatásról, kétnapos kirándulás Nagyváradon és Debrecenben, fő attrakcióként pedig Facebookos nyereményjáték kedves ismerős arcokkal – csak néhány a november-decemberben örömmel abszolvált szabadidős programjaink közül.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély januári számában.

 

Novemberünk: bivalymúzeum, egyetemtörténet

November 19-én Kovács Zsuzsa vonatos kirándulást szervezett Mérába. A résztvevők meglátogathatták a bivalymúzeumot és a református templomot, a környéken tervezett sétát viszont sajnos elmosta az eső. A kedvezőtlen időjárás miatt ez alkalommal csak 9 érdeklődő gyűlt össze.

Dacolva a kedvezőtlen időjárás-előrejelzéssel november 20-án, vasárnap reggel 8-kor két kisbusszal útnak indultunk Havasrekettye (Răchițele) felé. A novemberi melankóliát humorral próbáltuk elhessegetni, majd Meregyó (Mărgău) határába érve legnagyobb meglepetésünkre a táj hirtelen fehérre váltott, mintha csak átléptünk volna egy mesebeli világba. Minél inkább közeledtünk Havasrekettyéhez, annál havasabbak voltak a fenyők, így a gyermeki öröm el is feledtette velünk, hogy szinte egész napra esőt jósoltak. Aztán amikor megérkeztünk a Stanciu-tisztásra és kiszálltunk a buszból, el is kezdett szemerkélni, így gyorsan előkerültek az esőkabátok. Eleinte csak kíméletesen csepergett, majd dél körül rendesen rázendített, így a túra végére szinte mindenki be- és átázott. Mégis a vízesés varázsa, a Sasbérc/Lespezi-kilátóról elénk táruló csodás panoráma, a hegycsúcsok között hullámzó ködfoltok kecses tánca, az esőtől egyre vékonyodó hólepel alól kibukkanó galagonyák vörös izzása és a fenyők tűlevelein megcsillanó kövér vízcseppek látványa elfeledtette velünk a rideg valóságot. A túrán 31-en vettünk részt, a túrát Szima Márton vezette.

November 22–24. között Kovács Zsuzsa kezdeményezésére szervezett csoportokban látogattuk meg a kolozsvári magyar nyelvű egyetemi oktatás beindulásának 150. évfordulójára szervezett kiállítást dr. Lukács József történész részletgazdag vezetésével, aki egyben a kiállítás kurátora. A három nap alatt mintegy negyvenen látogattuk meg a BBTE aulájában berendezett kiállítást.

EKE-nyereményjáték Mikulásra

A nyereményjáték nyertes Nagy István családjával a Jókai-túrán FOTÓ: NAGY ISTVÁN

December 6-án egészen népszerűnek bizonyult nyereményjátékot hirdettünk az EKE Facebook-oldalán. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a játékban, néhány egyszerű lépést kellett követnie: megosztani a játékról szóló bejegyzést, hozzászólásban bejelölni azokat az ismerőseit, akikkel szívesen túrázik és felsorolni azokat a bakancslistás túrahelyeket, ahova 2023-ban szeretne eljutni. Ráadásként kiránduláson készült érdekes vagy emlékezetes képeket is megoszthattak a hozzászólók, néhányan éltek is a lehetőséggel. A nyereménycsomag a következőket tartalmazta: az Erdélyi Gyopár 2022-es összes lapszáma, 2023-as falinaptár, EKE-bögre, a főnyeremény pedig ingyenes részvétel valamelyik idei túrán, rendezvényen (pl. teljesítménytúra, buszos kirándulás). A szerencsés nyertes Nagy István lett, a 2021-es Jókai teljesítménytúra legfiatalabb résztvevőjének apukája. Biztosan sokan emlékeznek még a három hónapos Ádámról készült címlapfotóra, akit szülei, Edit és István, magukra kötve vittek végig a Jókai túra legrövidebb, 12 km-es szakaszán Várfalvától a Székelykőn át Torockóig. Elmondásuk szerint akkor néhányan felelőtlenségnek tartották, hogy olyan pici babával elindultak túrázni, de az olykor rosszindulatú megjegyzések nem tántorították el őket és 2022-ben is visszatértek a Jókaira. Az ajándék átadásakor Ádám annyira megörült nekünk, hogy legnagyobb meglepetésünkre azonnal felöltötte a 2022-es Jókai emlékpólóját, amely édesanyja elmondása szerint az egyik kedvenc darabja.

Kétnapos kirándulás Nagyváradra és Debrecenbe

December 10-11-én kétnapos buszos kirándulást szerveztünk Szima Márton vezetésével. Nagyváradon leghamarabb a várat és múzeumot látogattuk meg, majd az Ady Endre Emlékmúzeumot, a Szent Brigitta Római Katolikus Templomot, valamint Szacsvay Imre és Czárán Gyula szobrát a Körös partján. Az Art Nouveau kiállítás meglátogatása is célkitűzéseink között szerepelt, akárcsak a polgármesteri hivatal kilátótornya. Megtekintettük a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotát és Székesegyházat is, a bihari földvárat, majd estebéd után rövid sétára is jutott időnk mielőtt átutaztunk debreceni szálláshelyünkre. Vasárnap sem volt kevésbé gazdag a programunk: a belvárosban sétáltunk a Szent Anna utcából a Piac utcán keresztül a Kálvin térig, érintve a Szent Anna Székesegyházat, Megyeházát, Hungária Kávéházat, Csanak-házat, Rickl-házat, Kistemplomot, a régi városházát, a Sesztina-házat, Máv-palotát, emlékkertet, református kollégiumot, Déri Múzeumot. Reptérlátogatásra is sor került, majd délután kibuszoztunk a Nagyerdőre, ahol mintegy órás sétával megtekintettük yöbbek között az egyetem épületét, a csónakázótavat, gyógyfürdőt, az irodalmi emlékparkot, majd a városba visszatérve meglátogattuk a Nagytemplomot. Délután mind a 19-en élményekkel gazdagodva indultunk vissza Kolozsvárra. A nagyváradi idegenvezetésért köszönet és őszinte elismerés Máté Árpádnak, a debreceniért pedig Ágh Juditnak.

(Borítókép: Háttérben a ködben úszó Sasbérc/Lespezi-kilátó FOTÓ: KISMIHÁLY BOGI)