Készültségbe helyezték a lengyel légierőt, miután egy orosz rakéta megsértette a légteret (FRISSÍTVE)

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.

Az ukrán légierő szerint Oroszország 57 drónt és rakétát lőtt ki Kijevre és Lviv környékére vasárnap, nagy részüket sikerült semlegesíteni.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy több robbanás is történt az ukrán fővárosban, miközben a légvédelmi rendszerek a támadás elhárításán dolgoztak.

Az ukrán légvédelmi erők körülbelül egy tucat Oroszországból indított rakétát lőttek le Kijev fölött és a főváros közelében, áldozatokról és nagyobb károkról egyelőre nincs információ – számolt be Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

Az orosz erők rakétatámadást indítottak a nyugat-ukrajnai Lviv környéke ellen is. Andrij Szadovij, a város polgármestere azt közölte, hogy 20 rakéta és 7 drón támadta a kritikus infrastruktúrát.

Varsó magyarázatot kér Moszkvától 

Varsó magyarázatot fog kérni Moszkvától az orosz cirkálórakéta által vasárnapra virradóan elkövetett légtérsértésre - jelentette be Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

"Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól" - áll Wronski bejegyzésében. A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal "az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére", a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy "a saját belügyi problémáival foglakozzon".

"Elítéljük a terrorizmus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját" - írta Wronski.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi  miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt. A rakéta 39 másodpercig tartózkodott a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be - közölte Kosiniak-Kamysz.