Kelemen Hunor: Ciolacu biztosan bejut a második fordulóba

Az RMDSZ szeptember 6-án nevesíti államfőjelöltjét

Ők már biztosan megméretkeznek: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Elena Lasconi és George Simion
Az RMDSZ elnöke szerint nem meglepő Marcel Ciolacu miniszterelnök keddi bejelentése, miszerint versenybe száll az államelnöki tisztségért. Kelemen Hunor úgy véli, a szociáldemokrata pártelnök biztosan bejut a második fordulóba, ahol Elena Lasconi lehet az ellenfele. Az RMDSZ szeptember 6-án nevesíti az államfőjelöltjét – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az Agerpres hírügynökségnek adott kedd esti nyilatkozatában a szövetségi elnök rámutatott, Marcel Ciolacu indulása az államfői tisztségért logikus lépés, hiszen a politikus a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és egyben kormányfő is. Hozzátette, a jelenlegi állás szerint Ciolacu biztosan bejut a második fordulóba, ahol a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Elena Lasconi lehet az ellenfele. 

Lasconi lehet a meglepetés

„Lasconi lehet a meglepetés 2024-ben. Rendelkezik a szükséges emberi és belső erőforrásokkal ahhoz, hogy a második helyen végezzen. Jelenleg így látom a helyzetet, majd kiderül, hogy mi lesz” – mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: vélhetően a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) is az alakulat elnöke, Nicolae Ciucă lesz a jelöltje. „Ezt már mindenki tényként kezeli, hiszen nem azért töltötte meg az országot reklámtáblákkal már három hónapja, hogy aztán ne jelöltesse magát” – vélekedett.

Kelemen hozzátette: most mindenki arra vár, hogy a NATO főtitkárhelyettese, Mircea Geoană jelentse be, indul-e az elnökválasztáson. Az RMDSZ elnöke szerint Geoanának előnye, hogy már volt államfőjelölt, tehát van tapasztalata ezen a téren, a hátránya viszont az, hogy nincs pártja.

A PSD jelöltje szombaton mutatja be országprojektjét

Mint ismeretes, Facebook-bejegyzésben jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden, hogy indul az év végén tartandó elnökválasztáson.  Ciolacu azt ígérte, a PSD szombaton tartandó jelölőkongresszusán bemutatja országprojektjét, s egyúttal kifejezte reményét, hogy párttársai bizalmat szavaznak neki, és támogatni fogják az államelnöki tisztség elnyerésében.

Hozzátette: sosem futamodott meg a nehéz kihívások elől, a párt vezetését is nehéz pillanatban vette át, de kollégáival együtt sikerült visszaszerezniük az emberek bizalmát, és a „közelmúlt egyik legbonyolultabb pillanatában” vállalta el a kormányfői tisztséggel járó felelősséget, de a kormány többi tagjával együtt „sikerült rendbe tenniük a dolgokat”.

Ciolacu sokáig halogatta bejelentését az államfőjelöltséget illetően, több nyilatkozatában is arra utalt: szakítani próbál azzal a gyakorlattal, hogy a pártelnök automatikusan államfőjelölt is legyen. A média annak tulajdonította vonakodását, hogy a rendszerváltás után legnagyobb, legutóbbi névváltoztatásán 2001-ben átesett pártja PSD néven még sosem nyert elnökválasztást, és a párt valamennyi alkalommal félreállította az államfőválasztáson kudarcot valló pártelnökét. A politikus korábban többször jelezte, hogy szívesebben maradna pártelnök, de nem azért, mert tart az esetleges kudarctól: a PSD éléről ugyanis akkor is távoznia kell az alkotmány értelmében, ha megnyeri az elnökválasztást.

A szociáldemokrata politikus az idei választási év elején még azt szerette volna elérni, hogy a PSD nagykoalíciós partnerével, a néppárti tagsággal rendelkező PNL-vel közösen induljon az év végi parlamenti, illetve elnökválasztáson, ebbe azonban a PNL nem ment bele. Felmerült az is, hogy a PSD az államelnöki tisztségre a várhatóan függetlenként pályázó Mircea Geoanát támogassa, de a távozó NATO-főtitkárhelyettes nem akart visszatérni egykori pártjához, hiszen éppen abból próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy immár a pártérdekek felett álló, nemzetközi tekintélyű politikusként pályázza meg a tisztséget.

Eddig csak Iliescu nyert elnökválasztást

A PSD az 1989-es fordulat után hatalomra került Nemzeti Megmentési Front (FSN) – később Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja – jogutódja, amelynek éléről eddig csak a pártot alapító Ion Iliescu nyert elnökválasztást, 1990-ben és 1992-ben, illetve később 2000-ben, amikor a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor volt az ellenfele.

A 2004-es elnökválasztás után Adrian Nastase, a 2009-es voksolás után pedig Mircea Geoana kényszerült távozni a PSD éléről, miután az elnökválasztáson alulmaradt a küzdelemben a jobboldali Traian Basescuval szemben. Hasonlóképpen a szociáldemokraták elmozdították pártelnöki tisztségéből Victor Pontát, aki 2014-ben, majd Viorica Dancilát, aki 2019-ben veszítette el az elnökválasztást a PNL jelöltjeként induló Klaus Iohannisszal szemben.
A közvélemény-kutatások többsége szerint Marcel Ciolacunak jó esélye van arra, hogy bekerüljön az idei elnökválasztás második fordulójába, ha ő lesz a PSD államfőjelöltje.