Kató Béla: az erdélyi magyarokon múlik, hogy a június 9-i választások a romániai magyar kisebbség jövőjéről is szólnak-e

Az erdélyi magyarokon múlik, hogy a június 9-i választások a romániai magyar kisebbség jövőjéről is szólnak-e, hogy bele tudnak-e szólni jövőjük formálásába, közösségeik ügyeibe, ezért élniük kell a választási lehetőséggel – írta választási felhívásában Kató Béla erdélyi református püspök.

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ebben a június 9-i romániai helyhatósági és EP-választásokon való részvételre buzdítja az erdélyi magyarokat. Rámutat: bár sokak szerint az uniós csatlakozás nem hozta meg a remélt változást, sok mindenben csalódtak az emberek, ami közömbössé teszi őket, mégis el kell menni szavazni. “Mindennek ellenére, MÉGIS menjünk el szavazni!” – írta a püspök.

Kató Béla szerint az erdélyi magyaroknak nem csak azért kell élni szavazati jogukkal, mert a választójoggal járó morális kötelezettség a közügyekben való részvétel, vagy mert a cselekvés lehetőségével együtt jár a cselekvés kötelessége is. 

“Ha hiszünk abban, hogy 0,1% esélye van a változásnak, akkor ezt épp mi adhatjuk hozzá. Gyorsan változó világunkban, ha valahol nem vagyunk jelen, hamar leírnak minket, és elfelejtenek” – mutat rá az egyházi elöljáró.
 

Emlékeztet: az elmúlt években Erdélyben számos templom újulhatott meg az európai uniós támogatások révén, a többi között a kolozsvári Farkas utcai, ótordai, bánffyhunyadi istenházákat említve. Aláhúzza, hogy ezen forrásoknak a felhasználása nemcsak az erdélyi magyar múlt, örökség és értékek megőrzését jelenti, hanem azt is, hogy a fiatalok megújult, otthonos épületekben élhetik meg hitéletüket.

Rámutat: az erdélyi magyaroknak bízniuk kell abban, hogy jelöltjeik tudják: “a mi utunk a népek Európája, és nem a tagállamok Európája”, s “a keresztyén értékrend feladása az általunk ismert és szeretett Európa feladását jelenti”.

“Menjünk el választani azért, mert hisszük: nekünk, erdélyi magyaroknak Isten adta jogunk van hitünk zavartalan megéléséhez, saját gazdasági érdekeink védelméhez, nemzeti kultúránk és iskoláink fenntartásához, anyanyelvünk szabad használatához, közösségi ügyeink önálló intézéséhez” – hangsúlyozza felhívásában a püspök arra kérve a híveket, hogy június 9-én éljenek a választási lehetőséggel.