Kalotaszegi Magyar Napokat szerveznek július közepén

Kalotaszegi Magyar Napokat szerveznek július közepén
Idén július 15–16. között szervezik meg Kalotaszeg legnagyobb kulturális eseményét, a Kalotaszegi Magyar Napokat Bánffyhunyadon, a Barcsay-kertben. A 2023-as rendezvény során Kalotaszeg nagyasszonyáról, a 180 éve született Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkáról és a 110 éve elhunyt Barcsay Domokosról emlékeznek meg. Emellett sporttevékenységre, gyerek- és szabadidős foglalkozásokra, kézműves vásárra, könyvbemutatóra és könnyűzenei koncertekre számíthatnak a bánffyhunyadi Barcsay-kert látogatói, vasárnap pedig népviseleti mustrára várják a szervezők a népviseletbe öltözött kalotaszegieket és azokat, akik szeretik Kalotaszeget. „Idén is olyan programsorozatot állítottunk össze, amely bemutatja Kalotaszeg térségének hagyományait és sokszínűségét. Remélem, idén is részt vesznek majd a térség minden tájáról a felvonuláson” – fogalmazott Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón.

„Idén is olyan programsorozatot állítottunk össze, amely bemutatja Kalotaszeg térségének hagyományait és sokszínűségét. Évről évre az egyik legfontosabb és leglátványosabb programunk a vasárnapi népviseleti mustra, amely a kalotaszegi hagyományos öltözék sokszínűségét mutatja be, hisz a népviseletünk bár hasonló, mégis minden helynek megmutatkozik a sajátossága az öltözékeken. Ezúton is felkérem a kalotaszegi lakosokat, hogy csatlakozzanak a felvonuláshoz. Remélem, idén is részt vesznek majd a térség minden tájáról a felvonuláson, akárcsak az előző években’’ – nyilatkozta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, az esemény főszervezője a Kolozsváron megtartott beharangozó sajtótájékoztatón. Az eseményt a Bánffyhunyadi Művelődési Egyesület szervezi, Kalotaszeg magyarlakta falvainak közösségével együtt. 

Kiállítást is szerveznek, amellyel Kalotaszeg nagyasszonyáról, a 180 éve született Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkáról és a 110 éve elhunyt Barcsay Domokosról emlékeznek meg.

 A fesztiválhangulatot a Rius & Band együttes (amelynek egyik tagja kalotaszegi származású), valamint a Bikini együttes fellépése biztosítja majd. A kisgyermekeket pedig a Kerekítő és a Virtus Transsylvanica Társulat várja különböző programokkal. Nem marad el a hagyományos mesterségek és kézműves termékek bemutatója, valamint az őstermelői vásár sem, amelyet a Pro Agricultura Egyesülettel partnerségben szerveznek meg. A részletes programot a Kalotaszegi Magyar Napok Facebook-oldalán tekinthetik meg hamarosan az érdeklődők.

Azt ígérik, idén se marad el a hagyományos mesterségek bemutatója

 „Már ötödik éve szervezzük ebben a felállásban a Kalotaszegi Magyar Napokat. Az esemény ezalatt hivatkozási ponttá vált. Vannak olyan családok, akik ehhez igazítják a nyári szabadságukat. Sokan ilyenkor térnek haza Kalotaszegre. Ilyenkor az egész Kárpát-medencéből Bánffyhunyadra pillantanak, ha csak rövid időre is. Erre büszke lehet mindenki, aki itt él, aki részese ennek az ünnepnek” – mondta Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnök, megyei tanácsos. 

Szombaton, július 15-én minifoci-bajnoksággal kezdődik a Kalotaszegi Magyar Napok, 14 órától pedig a kisebb gyerekeknek bábelőadást szerveznek, a nagyobbaknak pedig régi fegyvereket mutatnak be, illetve elsajátíthatják az íjászatot is. A könyvbemutatókat az esemény helyszíneként ismert Barcsay-kerttel szemben, a református egyházközség tulajdonában álló Ravasz László-emlékházban szervezik. Fellép a magyarbikali zenekar is ugyancsak szombaton. Vasárnap, július 16-án 14 órakor kezdődik a híres népviseleti mustra, amelyen több mint húsz falu küldöttei vonulnak fel. Antal Géza is arra buzdította Kalotaszeg lakóit, hogy akár egyénileg, akár családosan csatlakozzanak településük csoportjához. Ezt követően pedig kalotaszegi néptánc- és népzenei együttesek lépnek fel.

Megtudtuk: a város románsága egyre nagyobb érdeklődést mutat a Kalotaszegi Magyar Napok  iránt, és jóindulatúan viszonyulnak a rendezvényhez.

LONAY ARTHUR FELVÉTELEI