Júliustól emelik a nyugdíjakat

Júliustól emelik a nyugdíjakat
Július 1-től 10 százalékkal nőnek a nyugdíjak, a garantált minimálnyugdíj értéke pedig 20 százalékkal emelkedik. Ezt Viorica Dăncilă miniszterelnök nyilatkozta tegnap a kormányülés elején.

A 10 százalékos nyugdíjemelést a kormány már az idei költségvetés-tervezetben megígérte, de bírálták amiatt, hogy nem januártól léptette életbe az intézkedést, ahogyan korábban ígérte. A kabinet ki akarta várni, hogy hogyan alakulnak az államháztartás bevételei az első félévben, ezért ütemezték év közepére a nyugdíjemelést. Dăncilă most eloszlatott minden kételyt és közölte: a nyugdíjpont értéke 10 százalékkal fog emelkedni, ami gyakorlatilag 10 százalékkal nagyobb öregségi járandóságot jelent több mint 5 millió nyugdíjasnak. A garantált minimálnyugdíj értékét szintén július 1-től 640 lejre emelik 520 lejről. A múlt hónapban 1073 lej volt az átlagnyugdíj értéke.        

A kormány az idén 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervezett, de az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztette Bukarestet, hogy amennyiben nem változtat a költségvetés szerkezetén, túllépi a vállalt célt. A pénzügyminisztérium szerdán közölte, hogy az első öt hónapban az államháztartási hiány elérte a 8,14 milliárd lejt, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,88 százalékát jelenti. Tavaly az első öt hónapban 0,27 százalék volt a deficit, ami abszolút értékben 2,2 milliárd lejt, tehát négyszer kisebb hiányt jelentett.