Csütörtökön startol az Ars Hungarica fesztivál Nagyszebenben

A Góbé zenekar a szombat esti táncház zenefelelőse

Csütörtökön startol az Ars Hungarica fesztivál Nagyszebenben
Tizenegyedik alkalommal szerveznek Ars Hungarica kulturális fesztivált Nagyszebenben november 10. és 16. között, amelynek kettős célja minőségi kulturális porgramot kínálni a helyi közösségnek és városba látogató vendégeknek, ugyanakkor a magyar kulturális értékek bemutatkozó platformjává válni. – Az idei rendezvénynek tematikailag három jelentős pillére van: a 110 éve született Borsos Miklós szobrászművészre emlékeznek, az idén 230 éves Nagyszebeni Református Templomot ünneplik, és a Szórvány nap apropóján szervezett műsornak is nagy jelentőséget tulajdonítanak – emelte ki az idei programdömping három meghatározó irányvonalát Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke, a fesztivál szervezője. Hozzátette: természetesen ezúttal is figyelembe vették a közösség igényeit és minden korosztály számára kínálnak programot.

A szervezők nem titkolt célja a más nemzetiségűek megszólítása, a fesztivál olyan magyar kulturális bemutatkozási platform, amely teljes nyitottsággal közelít a városban élő etnikailag vegyes családokhoz. Az egyhetes programkavalkád gyermekműsorokat, kiállításmegnyitókat, változatos zenei műfajú koncerteket, irodalmi és művészeti konferenciákat, színházi előadásokat tartalmaz.

November 10., csütörtök

Borsos Miklós 110 Év címmel 18 órakor kiállítás­megnyitó kezdődik a Tanácstoronyban. Ezt követi 19 órakor Molnár Bence Kifordulás című játékos egyéni műsora a Magyar Kulturális Központban. 21 órakor Medve Sándor & Suburbia 11 koncertezik a Music Pubban.

November 11., péntek

12 órakor  Wagner Péter Dél-Erdély című kiállítása kezdődik a nagyszebeni polgármesteri hivatal Turisztikai Információs Központjában. 13 órakor Borsos Miklós 110 konferencia kezdődik a Német Fórum tükörtermében. 16 órakor a Tanácstoronyban megnyitják a Borsos Miklós Tábor fényképeit bemutató kiállítást. 17 órakor a Thalia teremben bemutatják a Visszanéztem félutamból című könyv román, angol, német változatát a fordítók, szerkesztők, kiadók jelenlétében. 18 órakor ugyanitt levetítik Borsos Miklós: Szülőföldjeim című filmjét. 19 órakor kezdődik a Góbé Zenekar koncertje a Thalia kisteremben. 21 órakor Sárosi Péter & Tasi Nóra koncertje zárja a napot az Atrium Kávézóban.  

November 12., szombat

A Sétáló Bábszínház Fehérlófia című előadására a Magyar Kulturális Központban várják a kisebbeket 12 órakor. 13 órakor ugyanezen a helyszínen Magyar Nagyszeben irodalmi konferencia kezdődik. 18 órakor a Gong színházban lép fel a Pódium színjátszó csoport Rejtő Jenő Koktél című előadásával. 20 órakor táncház és bál kezdődik a Góbé Zenekar közreműködésével a Német Fórum tükörtermében.

November 13., vasárnap

Ünnepi istentisztelettel, Orth István kiállítással és a Nagyszebeni Refomátus Templom 20–21. századi történetét összefoglaló könyv bemutatásával ünneplik 12 órától kezdődően a 230 éves templomot. 18 órakor Vargyas Ildikó: Virágos Keresztúton című kerámiakiállítását nyitják meg a katolikus templomban. 19 órakor a magyarországi Baksa Krisztina (cselló) és Takáts Márton (zongora) koncertezik a Thalia kisteremben. 21 órakor Dragoş Luca koncertezik az Atrium Kávézóban, ezt követően pedig Pély Barna szerzői estjét hallgathatják meg az érdeklődők.

November 14., hétfő

10 órakor gyermekműsor kezdődik, a S’artR Művészeti Közösség és a Kolozsvári Bábjátszótér előadásában láthatják a kisebbek A medgyesi Margit-napi vásáron című előadást a Thalia kistermében. 21 órakor a David Yengibarian Trió jazzkoncertje zárja a napot.

Molnár Bence egyéni műsorának központi témája maga a játék

 

November 15., kedd

10 órakor Blénessy Enikő  Habóka tündér mesélő sátrába pillanthatnak be a gyermekek a Thalia kistermében. 18 órakor a Szórvány nap alkalmából szerveznek ünnepi műsort a Thalia kistermében, amelyen többek közt felszólal Demeter László a Szórvány nap ötletgazdája, Molnár Beáta a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat képviselője. Az ünnepi beszédeket Gyulai Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondó Tilos csillagon előadóestje követi az élet körforgásáról. 21 órakor Apnoé koncert zárja a napot a Music Pubban.

November 16., szerda

21 órakor Takáts Eszter & Band koncertje zárja az idei rendezvénysorozatot az Atrium Kávézóban. Eszter pimaszul közvetlen és őszinte világával hódította meg közönségét, és őrizte meg emberközelségét. Takáts Esztert bemutatni nem egyszerű feladat. Talán többet mesél róla a környezete által használt számos asszociáció, mint például a „gitáros lány a kutyával”, vagy a „folk-zene Cindy Lauper-je”. Mire az ember eszmél, ő már egy másik kategóriát épít fel magának, s abban dőzsöl, aztán eltűnik, megnyer egy fesztivált, megjár mennyet-poklot, ismét feltűnik, új utazótársakkal, új zenészekkel, egy rakás új nyersanyaggal… Sokan tartják zenéjét utazós zenének. A Pécsről elszármazott művésznő fejben csavarog, koncertjein magasba ragadva közönségét. Hangi adottságai alapján bármit elénekelhetne folktól, sanzontól, jazzen át a popig minden műfajban, mégis a nehezebbik utat választotta, kizárólag saját dalokat ad elő, nagyon ritkán emel be műsoraiba a rajongók kérésére feldolgozásokat.

Borsos Miklós 110. találkozó és konferencia

A Nagyszebenben született Borsos Miklós Kossuth-díjas és Magyar Örökség díjas, nemzetközileg ismert szobrászművész tiszteletére találkozót és konferenciát szerveznek idén az Ars hungarica fesztivál idején november 10–13. között. A két esemény programjai között vannak átfedések, az alábbiakban a fesztiválrpogramon kívüli rendezvények programját ismertetjük.

 

Péntek, november 11.Reggel 10 órakor a Kutyahát utcai Borsos Miklós Emléktáblánál helyezik el az emlékezés koszorúit. 11 órakor a katolikus temetőben róják le kegyeletüket Mosolygó Erzsébet, a művész édesanyjának sírjánál. 12 órakor városnézést szerveznek idegenvezető kíséretében. 13 órakor konferencia kezdődik a Thalia Filharmónia kistermében.

Szombat, november 12.10 órakor művészet, irodalom, zene és történelem Dél-Erdélyben tematikájú előadásokkal, beszélgetésekkel folytatódik a konferencia a Thalia Filharmónia kistermében. Ezt követi a partner egyesületek megbeszélése a további együttműködésről, közös tervekről. Ezt követően kirándulni viszik a résztvevőket a Skanzenbe, Kisdisznódra, Szebenjuharosra.