Jókai-túra, hogy lépd túl a korlátaidat

Jókai-túra, hogy lépd túl  a korlátaidat
Mindig is ki szeretted volna próbálni, milyen egy igazi biciklis vagy gyalogos túra, de sohasem mertél nekivágni egyedül? Esetleg úgy érezted, hogy neked nem menne olyan jól, s mindenki rajtad nevetne? Anne Mustoe, egy nyugdíjas iskolaigazgató története – aki számtalan kilométert tett meg kerékpárján, és több országban is járt vele anélkül, hogy a biciklikerék felfújásához értett volna –, bizonyíték arra, hogy bárki képes bármit megtenni, hiszen a túrázás (is) sokkal inkább mentális, mint fizikai folyamat. Ha még mindig bizonytalan vagy, és egy olyan túrát keresel, ahol nincs szükség tapasztalatra, de amely teljesítése egy újabb mérföldkő lehetne az életedben, akkor a május 12-ére kiírt 21. Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra pont neked való!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 idén immár 21. alkalommal szervezi meg a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrát, amelyet először 1998-ban rendeztek meg, az 1848-as forradalom 150. évfordulóján. S miért éppen Jókai Mórról nevezték el? Mert a nagy természetjáró, egyben tiszteletbeli EKE-tag és -támogató Jókai az Egy az Isten című regényének megírását megelőző adatgyűjtő útja során megtett utazását követi nyomon.

A Kolozsvár–Torockó távot a résztvevők gyalogosan, illetve – 2016-tól kezdve – kerékpárral is megtehetik. A bringások a Báthory-líceum elől indulnak Szindre, majd onnan több változat közül választva jutnak Torockóra, míg a gyalogosok 55, 30, 17 vagy 10 kilométeren próbálhatják ki magukat (a rajthelyszínek és -időpon­tok kiderülnek a túrafeltételekből, amelyet a teljesítménytúrák honlapján, az ekekolozsvar.ro/teljesitmenyturak oldalon lehet tanulmányozni).

Újdonság, hogy idén a szervezők a nevezési díjakból befolyó összeg 5%-ával hozzájárulnak a Yuppi Tábormozgalom Egyesület által krónikus betegségben szenvedő gyermekek részére szervezett élményterápiás táborok költségeihez.

Amint azt Branea Róbert felelős szervező a Szabadságnak elmondta, a Jókai-túrára május 7-éig lehet jelentkezni. Eddig már mintegy 300-an regisztráltak, így jó esély van arra, hogy megismétlődjön a tavalyi siker, amikor 380-an indultak. A túrán bármilyen korosztály részt vehet, kicsitől nagyig, a kevésbé sportosoktól a jó fizikummal rendelkezőkig – éppen ezért lehet több táv közül választani. A túra résztvevőinek túrakalauzt, valamint kérésre emlékpólót is biztosítanak, a túrát teljesítőket pedig oklevéllel és kitűzővel jutalmazzák. Emellett a résztvevők bizonyos távok esetében energiacsomagot, minden ellenőrző pontnál folyadékot, egyes helyeken szendvicseket is kapnak, a túra végén pedig, délután fél 4-től kezdődően, meleg étellel vendégelik meg őket Torockón. A rajtokhoz való, az egyes csomópontok közötti, illetve a Torockóról való szállítás külön megrendelhető a túrák honlapján.

Branea Róbert azt is kiemelte, hogy az EKE weboldala 2016 óta folyamatosan fejlődik, így ezen belül már működik a teljesítménytúráknak (Jókai, Vasvári, Kós) kifejlesztett, archívummal ellátott, a Jókai-túrák esetében immár háromnyelvű (magyar, román és angol) része, a teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro honlaprendszer, ahol regisztrálni lehet a túrákra.

Ez a túra az összetartozásról, a közösségszervezésről és önmagunk képességeinek megismeréséről szól – hangsúlyozta a szervező –, emellett azoknak a tájaknak a megcsodálásáról, ahová sokszor az emberek nem mennének el, ha valaki meg nem szervezi a túrát. A lényeg önmagunk fizikai erőnlétének feszegetése, önmagunk megismerése, és fontos szem előtt tartani: ez nem egy verseny, ahol a hajtás, a másokhoz mért időeredmény a fontos, hanem csak önmagunknak kell bizonyítanunk. Kicsinek és nagynak tehát egyaránt felejthetetlen élményt nyújt, amit nem szabad kihagyni.

Jock Evelin