Johannis újravizsgáltatja a közhasznú beruházások céljából végzett kisajátítások törvénymódosítását

Johannis újravizsgáltatja a közhasznú beruházások céljából végzett kisajátítások törvénymódosítását
Ma Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek azt a törvénymódosítást, amely a közhasznú beruházások céljából végzett kisajátításokat szabályozza.

A módosítás kiterjeszti a közhasznú munkálatok elvégzését lehetővé tevő intézkedések elvégzését lehetővé tevő törvényi keretet, és számos egyéb változást hoz a kisajátító képviselőit, a kisajátítás szakaszait, a telekkönyvi iratokat, az ellenőrző bizottságot, az engedélyeket, a beleegyezéseket, illetve az önkormányzati köztulajdont illetően.

Az államfő azzal érvel, hogy a törvény jogtalanul korlátozná a magántulajdonhoz való jogot. A jogszabály átvizsgálására irányuló kérelemben az áll, hogy a kisajátítási eljárást oly módon kell egyszerűsíteni, hogy a magántulajdonhoz való jog alkotmányos garanciái ne sérüljenek.

Johannis emellett azt is leírja, hogy a magántulajdonhoz való alkotmányos garanciák betartásának érdekében a törvényhozónak azt is át kellene gondolnia, hogy vajon minden, a módosítás által újonnan bevezetett munkálattípus esetében indokolt-e a kisajátításhoz folyamodni.

Az egyik kitétel szerint a munkálatok helyszínén elhelyezkedő közműhálózatok tulajdonosainak fel kell szabadítaniuk a terepet, magyarán máshová kell helyezniük és meg kell védeniük a vezetékeiket. Ebben a helyzetben a közművezetékek áthelyezése a műszaki terv alapján történik, annak költségeit a kisajátítást végző fedezi.

„Ezzel a jogszabállyal kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az áthelyezés szükséges és hasznos eredményt is hozna, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a helyszín kiürítése nyomán elvégzendő munkálatokhoz, akkor annak költségeit teljes egészében a közműhálózat tulajdonosa állná, ami nem méltányos” – áll az újravizsgálásra vonatkozó elnöki kérelemben.