Javában zajlanak a Kalotaszegi Magyar Napok előkészületei

A népviselet, népművészet ünnepe Kalotaszeg „fővárosában”

Javában zajlanak a Kalotaszegi Magyar Napok előkészületei
A népművészet és annak számtalan megnyilvánulása áll a július 14-15-ére időzített Kalotaszegi Magyar Napok központjában – tudhattuk meg Buzás-Fekete Máriától, Bánffyhunyad alpolgármesterétől a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatón. A rendezvényt a mindenki által csak Barcsay-kertként ismert parkban tervezik megtartani, rossz idő esetén pedig a közeli kultúrotthonban. A szervezők tízféle kézműves tevékenységgel, gyermekprogramokkal, sportvetélkedőkkel, kerekasztal-beszélgetéssel készülnek, de közel harminc kalotaszegi település népviseletét is megcsodálhatjuk, nem beszélve a környékbeli néptánccsoportok és kórusok fellépéséről. Emellett lesz Miller Zoltán-koncert, közreműködik a Tokos Zenekar és a Kalotaszeg Néptáncegyesület és a Kalotaszeg Legénytársulat is, majd a rendezvény a Piramis együttes koncertjével zárul július 15-én, vasárnap este.

Ha valaki arra kíváncsi – többek között –, hogyan fűznek gyöngyöt a kalotaszentkirályiak, hogyan zajlik a bútorfestés Mákófalván, Türében, Magyarbikalon, esetleg a türei bujkakészítés vagy a körösfői pártakészítés titkait akarja ellesni, akkor látogasson Bánffyhunyadra július 14-én és 15-én a Kalotaszegi Magyar Napokra. Senki nem fog unatkozni – ígérik a szervezők. A gyerekeknek bábelőadást, különböző foglalkozásokat szerveznek, de lesz minifoci-kupa és cserkészfoglalkozás is a nagyobbaknak, könyvbemutatót is tartanak, és fellép a Bikali Gyerekzenekart is. A program részét képezi az írásos kézimunkát rajzoló asszonyok találkozója is.

Július 15-ére, vasárnapra népviseleti mustrát terveznek, amelyen az alábbi települések díszes viseletében vonulnak fel a résztvevők: Bánffyhunyad, Bogártelke, Gyalu, Gyerővásárhely, Györgyfalva, Inaktelke, Jákótelke, Jegenye, Kalotadámos, Kalotaszentkirály-Zentelke, Ketesd, Körösfő, Magyarbikal, Magyarfenes, Magyargyerőmonostor, Magyarkapus, Magyarkiskapus, Magyarléta, Magyarókereke, Magyarvalkó, Magyarvista, Mákófalva, Nádasdaróc, Nyárszó, Sárvásár, Tordaszentlászló, Türe és Zsobok.

– Kalotaszeg a megye legdíszesebb régiója, Kalotaszeg „fővárosa” pedig Bánffyhunyad. A Kolozs Megyei Tanács azért is támogatja a Kalotaszegi Magyar Napokat, mivel már a tavalyi rendezvényen kiderült, hogy a helybeliek magukénak tekintik a rendezvényt – közölte a sajtótájékoztatón Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Senki sem fog unatkozni – ígérik a szervezők

– Több tanácskozás volt már a környék önkormányzati vezetőivel, RMDSZ-es tisztségviselőivel. Mindenki lelkesen, nyitottan fogadta a Kalotaszegi Magyar Napok ötletét. Összefogtak a különböző generációk képvielői, a környező falvak képviselői. A rendezvény időpontját úgy választottuk ki, hogy lehetőleg ne ütközzön más rendezvénnyel. Azért szerveztünkl sajtótájékoztatót, hogy mindenki tudja: mikor kell Bánffyhunyadra jönnie – nyilatkozta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere, aki arra is számít, hogy a város  és a környék román lakói is ellátogatnak a rendezvényre.

– A bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesületet azért hozták létre ezelőtt több mint két évtizeddel, hogy felvállalja a környék kulturális életének szervezését. Ennek a feladatnak teszünk eleget most is – nyilatkozta Laczi Levente, a civil szervezet alelnöke.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint a Kalotaszegi Magyar Napok regionális fesztivállá nőheti ki magát.

Megtudtuk: a kétnapos rendezvény költségvetése elérheti a 90 ezer lejt; ebből a Kolozs Megyei Tanács 10 ezer lejt, a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatal pedig 16 ezer lejt fedez, ezen kvül a kalotaszegi települések is beszálltak a szükséges költségvetés előteremtésébe.