Ismét törölték a kolozsvári körgyűrűre kiírt pályázatot

Magyarázkodik a polgármester, hanyagsággal vádolja az ellenzék

Emil Boc
A bírálók szerint kínlódik a városháza: a megvalósíthatósági terven négy évig dolgoztak egy helyett
Véget nem érő szappanoperához hasonlít a kolozsvári metropolisz-övezetbeli körgyűrű története, amely a minap újabb fejezethez érkezett: a kolozsvári városháza törölte a második pályázati kiírást is a 24 kilométer hosszúságú és 3,5 milliárd lejre becsült költségű szakaszra – közölte a Pro Infra­struktúra Egyesület (API). Ez a második kudarcba fulladt szerződés, mivel az egyetlen benyújtott (román, bolgár és ukrán vegyesvállalat) ajánlatot nem megfelelőnek nyilvánították. A 2017-ben a közlekedési minisztériumtól átvett projektnek még mindig nincs szerződése, és új pályázat előtt áll, annak a kockázatával, hogy elveszíti az európai finanszírozást – írja az API. Megjegyzik: az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) az eljárás folyamatban levőként szerepel, az elbírálás határideje a pénzügyi és műszaki ajánlatokra pedig 2024. június 25. A városháza közleményben magyarázkodott. A pályázó tíz napon belül megfellebbezheti az elutasítást.

Lévén, hogy már második alkalommal is törölték a kolozsvári metropoliszövezeti körgyűrű második szakaszára kiírt pályázatot, megfigyelők szerint semmi esély arra, hogy 2030 előtt valamelyest javuljon a kincses város közúti forgalma azáltal, hogy az áthaladó autós forgalom az új létesítményre terelődik. Jó hír viszont, hogy jó ütemben halad az E60-as országutat az autópályával összekötő út, amely hozzásegítené a Kolozsvárról Marosvásárhelyre utazókat, hogy hamarabb ráforduljanak a sztrádára. Az építő kijelentette: jövő év tavasza helyett már idén decemberben befejeződhetnek a munkálatok. 

Visszatérve a metropolisz-körgyűrűre: a 2023 februárjában meghirdetett licitre senki sem jelentkezett, a szintén tavaly, de novemberben újraindított pályázatra jelentkezett ugyan egy építő cég, ám a polgármesteri hivatal illetékesei elégedetlenek voltak a vállalat ajánlatával, és indokolatlanul húzták az időt, míg végül a napokban ismét törölték a pályázatot, a döntésről pedig hétfőn, április 29-én értesítették a vállalatot. 

A Kolozsvári Városi Tanácsban képviselt ellenzéki pártok önkormányzati képviselői elégedetlenségüket fejezték ki az Emil Boc vezette városháza újabb sikertelensége miatt. Alexandra Oană, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) önkormányzati képviselője például kijelentette: a lakosság 6 évet várt a körgyűrű megvalósíthatósági tervére, tavaly pedig egyetlen építő sem jelentkezett. A tanácsos szerint Emil Boc hanyag és nem érdekli a metropoliszövezetbeli körgyűrű sorsa. Lapunknak egy volt RMDSZ-es városi tanácsos kijelentette: Emil Boc a körgyűrűről már 2006–2008-ban, első önkormányzati képviselői mandátuma idején beszélt, ám a polgármesternek azóta sem sikerült nyélbe ütnie az infrastrukturális beruházást.

Boc: a hegy nem olyan, mint a síkság

Volt pártfőnökét parafrazálva (mint ismeretes, Traian Băsescu volt államfő és szállításügyi miniszter a sikertelen hóeltakarítások kapcsán évekkel ezelőtt azt mondta – a tél nem olyan, mint a nyár) és a nagyváradi körgyűrűvel kapcsolatos sikerekre utalva Emil Boc azt mondta: a Sebes-Körös partján fekvő város síkságon található, a Kolozsvár környéki hegyeken és dombokon keresztül viszont sokkal nehezebb autóutat építeni.

– Kolozsvár nem Nagyvárad. A hegy nem olyan, mint a síkság. Már sokszor elmagyaráztam, mit jelent egy kilométer autópálya síkságon, és mit jelent egy kilométer autópálya dombokon, kilenc alagúttal és viadukttal. Ez olyan összetett munka, amilyen nincs még egy Romániában. Nyilvánvaló, hogy az építők inkább oda mentek, ahol könnyebb építkezni, és nem a nehéz munkálatokat választották. Meggyőződésem, hogy ez a munka haladni fog” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve a pályázat elutasítására vonatkozó magyarázatot is, miszerint a kolozsvári körgyűrűre a cég ajánlata 30%-kal magasabb volt, mint a műszaki leírásban megengedett összeg.

A kolozsvári városháza közleményben is pontosított: amennyiben a pályázó nem fellebbez, vagy a fellebbezését elutasítják, ismét meghirdetik a licitet, sikeres fellebbezés esetén pedig azonnal megkötik a szerződést és elkezdik a munkálatokat. 

Árthat az élőhelynek a körgyűrű

A téma kapcsán megszólított természetvédelmi szakemberek korábban lapunknak kijelentették: bár belátják a nagyszabású infrastrukturális beruházás fontosságát, szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a központi és helyi hatóságok megtesznek-e majd mindent a tervezett körgyűrűnek a természeti környezetre gyakorolt negatív hatásainak minimalizálására. Amint azt megírtuk, néhány hónappal ezelőtt a kormány jóváhagyta a Kolozsvárt délről elkerülő körgyűrű tervét. Hartel Tibor ökológus figyelmeztetett: a befektetés táj- és élőhely-fragmentációt idéz elő a város belterületéhez tartozó Bükk-erdőben. Adrian Dohotaru környezetvédő pedig hangsúlyozta, a több tízezer fa kivágása és a „friss szmog” negatív hatással lesz a kolozsváriak életminőségére.