Ismét pszichiátriai vizsgálat alá vetik Boné Ferencet

Ismét pszichiátriai vizsgálat alá vetik Boné Ferencet
Halasztással zárult ma Molnár Beáta gyilkosának tárgyalása a kolozsvári törvényszéken: igazságszolgáltatási forrásokból megtudtuk, hogy az elhunyt áldozat jogi képviselői újabb pszichiátriai vizsgálat elvégzését kérték a Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézettől.

A tizenegy órára meghirdetett tárgyalás késéssel kezdődött, ugyanis egy korábbi, kábítószer- és emberkereskedelemmel kapcsolatos ügy elhúzódott. Ezt követően Boné Ferenc a Jilavai Börtönkórházból lépett videókapcsolatba a bírónővel, de kérdésre válaszolva csak annyit mondott: semmi hozzáfűznivalója nincs az ügyhöz.

Megtudtuk: a vádlottat már alávetették egy részletes pszichiátriai vizsgálatnak, ám december elején az áldozat jogi képviselői újabb vizsgálat elvégzését kérték. Igazságszolgáltatási források ezt azzal magyarázták: minden valószínűség szerint első alkalommal a szakemberek arra a következtetésre juthattak, hogy a gyilkosság elkövetésének pillanatában nem volt ítélőképessége tudatában. Ilyen esetben, jegyezte meg az igazságszolgáltatási forrásunk, a vádlottat elmegyógyintézetbe utalhatják, s nem kerül börtönbe.

Amint arról a Szabadság beszámolt, Boné Ferencet május 26-án Nagyváradon egy használaton kívül lévő tehervagonban fogták el, másnap 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték, azt követően, hogy május 21-én meggyilkolta barátnőjét, Molnár Beátát. A holttestet május 22-én, vasárnap, 7.57-10.41 óra között a Bihar megyei Bárodsomos és Nagybáród helységek közötti, használaton kívüli töltőállomás közelében hagyta.

Hány év börtönbüntetésre ítélhetik Boné Ferencet?

A bírók az élet elleni egyik legsúlyosabb bűncselekménnyel, gyilkossággal vádolják Boné Ferencet.

„Ez 10-20 év börtönbüntetéssel és bizonyos jogok gyakorlásának megvonásával büntethető. A bűncselekmény súlyossága és a vádlott közveszélyessége miatt a legsúlyosabb prevenciós intézkedések meghozatalára volt szükség” – olvasható abban a dokumentumban, amellyel a Kolozs Megyei Törvényszék bírói megindokolták azon döntésüket, hogy május végén elrendelték Boné Ferenc harminc napos előzetes letartóztatását.

Igazságügyi források szerint amennyiben a nyolc hónapja elzárt Boné Ferencről kiderül, hogy a gyilkosság elkövetésének pillanatában zavart elméjű volt, a férfit, aki egyébként beismerte tettét, nem zárják börtönbe.

A következő tárgyalásra március 9-én, csütörtökön 10 órakor kerül sor.