TÖBB MINT HÚSZ ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK BONÉ FERENCET (FRISSÍTVE)

TÖBB MINT HÚSZ ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK BONÉ FERENCET (FRISSÍTVE)
FRISSÍTÉS - A Kolozs Megyei Törvényszék weboldalán közzétett információk szerint 20 év börtönbüntetésre ítélték a tavaly májusban a 30 éves barátnőjét, Molnár Beátát megfojtó Boné Ferencet. A korábbi, 2021-ben elkövetett, nő elleni erőszakos bűncselekmény miatt az egykori egyetemi oktatót akkor 1 év és 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ezt most hozzáadták a gyilkosságért kiszabott 20 évhez, így Boné összesen 21 évet és 3 hónapot ül majd a rácsok mögött. Ugyanakkor a bíróság 10 113 lejes anyagi és 150 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélet meg a Molnár család számára. Ezen kívül Boné Ferencnek 18 783 lejt perköltséget kell fizetnie az államnak, 2 618 lejt pedig Molnár Sándornak, Beáta édesapjának, ugyanilyen céllal.

Az ismertetés szerint az egykori egyetemi oktatót nem vádalku keretében ítélték el. A vádalku keretében a magát a rendőrségen feladó és tettét beismerő tettes büntetőperét speciális eljárás keretében tárgyalják, a vádlott pedig enyhébb büntetést kaphat, mivel viszont ebben az esetben a gyilkos nem jelentkezett önként a rendfenntartó szerveknél, a vádalkura nem kerülhetett sor.

Az alapfokon hozott ítélet 10 napon belül megfellebbezhető.

Máté András Levente, a Molnár család ügyvédje szerint a különleges nyugdíjak tervezett csökkentése miatt a bírók és a bírósági jegyzők részleges sztrájkja is befolyásolja az ítélet részleteinek, illetve az indoklásnak a feltöltését. Amint arról korábban beszámoltunk, Teodora Ivaşcu bírónak már a múlt héten ítéletet kellett volna hirdetnie, ám akkorra még nem sikerült megindokolnia azt, így halasztott.Miért tartott ennyit a büntetőper?

A büntetőper elhúzódott, ugyanis folyamatos késés jellemezte pszichiátriai vizsgálatok elkészítését, amelyet a Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet szakemberei állítottak össze.

Mindkét alkalommal az orvostani intézet pszichológusai és pszichiáterei megállapították: a gyilkosság elkövetésekor az akkor 43 éves Boné Ferenc beszámítható volt.

varosnapokHirdetés

A június 6-án tartott utolsó tárgyaláson az ügyész a törvény által megengedett lehető leghosszabb tartamú, azaz 20 éves szabadságvesztés kiszabását kérte a bírótól. Az ügyész emlékeztette a bíróságot: a vádlott korábban is erőszakos bűncselekményt követett el, ezzel kapcsolatban 2020-ban végleges és visszavonhatatlan ítélet született. Annak idején a felfüggesztett börtönbüntetést kiszabó bíró kötelező pszichológiai kényszergyógykezelésre kötelezte Boné Ferencet, és hatósági felügyelet alá helyezte. Hozzátette: két pszichiátriai vizsgálat azt állapította meg, hogy a tett elkövetése pillanatában a vádlott nem szenvedett elmebetegségben. Mi több, emelte ki az ügyész, Boné Ferenc beismerte tettét.

A június 6-án tartott tárgyaláson az ügyész hangsúlyozta: a vádlott nem tanúsított hiteles megbánást, mi több, az áldozat fiatal volt, az egész élet előtte állt. Ugyanakkor azt kérte, hogy a bíró teljes egészében hagyja jóvá az áldozat, Molnár Beáta édesapja által kért erkölcsi és anyagi kártérítést.

Mivel érvelt Boné Ferenc védőügyvédje?

A június 6-i utolsó tárgyaláson a vádlott védőügyvédje, Dan Iovănaş kiemelte: Boné Ferenc beismerte tettét, és együttműködött a rendőrökkel és az ügyészséggel.

– Hangsúlyoznám, hogy az első elmeorvosi vizsgálat mentális betegséget állapított meg az ügyfelemnél, amelynek a szakemberek által meghatározott megnevezése borderline. Ez súlyos mentális állapotot feltételez – mondta a védőügyvéd.

A szakirodalom szerint a borderline egy személyiségzavar, az ebben szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. A borderline személyiségzavarra jellemző a viselkedés és a belső élmények tartós, kulturális elvárásoktól eltérő, pervazív, rugalmatlan és stabil mintázata, amely jelentősen rontja az életminőséget és distresszt okoz a személy számára. A szakemberek szerint magas komorbiditás jelenik meg a különböző mentális zavarokkal, így a depresszióval, szorongásos kórképekkel, evészavarokkal, poszt-traumás stressz zavarral, alkohol és szerabúzussal, illetve a bipoláris zavarral.

Az utolsó tárgyaláson Iovănaş azt kérte a bírótól, a hatályos büntetőtörvénykönyv rendelkezései értelmében egyharmadával csökkentse a kiszabandó ítélet időtartamát, a vádlott ugyanis beismerte tettét, és teljes mértékben együttműködött a rendőrséggel és az ügyészekkel.

– Kérném, vegye figyelembe az enyhítő körülményeket is: a vádlott súlyos pszichés problémákkal küszködött, megbánta a tettét, impulzivitás hatása alatt cselekedett – mondta június 6-án Boné Ferenc védőügyvédje.

Ugyanekkor a volt egyetemi oktató azt mondta, a tett elkövetésének időszakában egzisztenciális és mentális szempontból rendkívül nehéz állapotban volt. Hozzátette: depresszióban és szorongásban szenvedett, sőt pszichésen összeomlott, a korábbi tette kapcsán pszichológushoz járt.

A gyilkosság mozzanatai

Amint arról a Szabadság több ízben beszámolt, Boné Ferenc 2022. május 21-ről 22-re virradóra meggyilkolta a barátnőjét, a 30 éves Molnár Beátát. A tettest május 26-án Nagyváradon egy használaton kívül lévő tehervagonban fogták el, másnap pedig 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Boné Ferenc beismerte tettét.

A gyilkossági nyomozás során kiderült, hogy május 21-én és 22-én – feltételezhetően 18.30-2.58 óra között – a vádlott több, Kolozs megyei községen is áthajtott Dacia Logan gépkocsijával, Gyalu, Jósikafalva, Havasrekettye, Meregyó, Nagykapus, Roskatelep, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu, Szamosfő érintésével. Eközben történhetett, hogy Boné fojtogatni kezdte barátnőjét, annak fulladásos halálát okozva. Ezt követően visszatért Kolozsvárra, majd Nagyvárad felé indult.

A holttestet vasárnap, május 22-én 7.57-10.41 óra között a Bihar megyei Bárodsomos és Nagybáród helységek közötti, használaton kívüli töltőállomás közelében hagyta.

(A borítókép a szerző felvétele)