Boné-per: kihallgatták a holttestet azonosító családi barátot (FRISSÍTVE)

Drámai részletek a Molnár család traumájáról

Boné-per: kihallgatták a holttestet azonosító családi barátot (FRISSÍTVE)
Körülbelül húsz percet tartott csütörtökön a Boné Ferenc által elkövetett gyilkosság ügyében folytatott büntetőpernek a bírósági tárgyalása a Kolozs Megyei Törvényszéken.

 A bíró az áldozat, Molnár Beáta családi barátját hallgatta ki – P. G. részletesen beszámolt arról, hogyan érintette a tragédia az apát és a nevelőanyát. A vádlott a szamosújvári börtönből videókapcsolat segítségével jelentkezett be. Az áldozat nevelőanyja jelen volt a tárgyaláson. A vádlott elmondása alapján a bíró megállapította: Boné Ferencen elvégezték az újabb pszichiátriai szakvizsgálatot, az ennek eredményéről szóló jelentést viszont az szakorvosokból álló bizottság még nem állította össze.

Rövidnek mondható tárgyalásra került sor csütörtökön reggel a kolozsvári törvényszéken: a mintegy húsz percen át tartó ülés során a bíró videókapcsolatba lépett a főváros melletti Jilavai Börtönkórházból időközben a szamosújvári fegyházba áthelyezett Boné Ferenccel, és kihallgatta az áldozat, Molnár Beáta családjának a közeli barátját. A tanúvallomást Máté András, az áldozat családjának ügyvédje kérte korábban a bíróságtól.

Szamosújvárra helyezték át Boné FerencetA bíró megállapította, hogy Boné Ferencet március 6-án Szamosújvárra helyezték át, és megkérdezte a vádlottat, hogy a szakemberekből álló bizottság mikor végezte el a pszichiátriai vizsgálatot. A videókapcsolat minősége miatt nehezen hallható Boné azt válaszolta, nem emlékszik pontosan, úgy véli, körülbelül három héttel ezelőtt mérték fel mentális állapotát a szakorvosok.

Ezt követően a bíró P. G. tanút hallgatta meg, akit az áldozat édesapjának az ügyvédje javasolt. A középkorú nő a férfi és a nevelőanya által elszenvedett tragédiáról, a család drámájáról, illetve a holttest azonosításáról számolt be. Elmondta, hogy Molnár Beáta nevelőanyjával 2004-ben ismerkedett meg, és általa a család többi tagjával is baráti viszonyt alakított ki.

Családi barát azonosította a holttestet

varosnapokHirdetés
- A nehézségek ellenére a család összetartott, mindig együtt voltak. Beáta édesapja, Sándor büszke volt, hogy a lánya szakmai sikereket ért el Kolozsváron, több kiadványt szerkesztett. A tragédia napjaiban éppen lakást keresett a lányának, vásárolni akart neki egyet. Sándor nem tudott Beátának a Ferenccel folytatott párkapcsolatáról. Az édesapa és a nevelőanya együtt keresték Kolozsvár környékén Beátát, folyamatosan telefonos kapcsolatban álltam velük. Imádkoztunk, hogy élve találják meg. A tragikus hírt követően mindketten összetörtek, sokkos állapotban voltak. Molnár Sándor, Beáta édesapja mondta, hogy másnapra behívták a korbonctan intézetbe, azonosítsa a holttestet. Azt mondta, lelkileg összeomlott, nem lesz képes a feladat teljesítésére, ezért ajánlkoztam én – számolt be a történtekről a tanú.

Elmondása szerint azért is vállalkozott erre, hogy a családtagok emlékezetében a régi Beáta maradjon meg. P. G. ugyanakkor azt mondta, hogy Beáta édesapja és nevelőanyja nem tudott arról, hogy a fiatal nő párkapcsolatban állt Boné Ferenccel.

- Sándor azt mondta, ha tudta volna, akkor elmegy érte Kolozsvárra és visszaviszi Marosvásárhelyre – jelentette ki a nő.

Súlyosbodott az édesapa lelki állapota

Ezen kívül P. G. arról is beszámolt, hogy jelenleg súlyosabb az áldozat édesapjának a lelkiállapota.

- Nem tud és nem is akar beszélni a lányáról, amennyiben egy ismerőst lát, átmegy az utca másik oldalára annak érdekében, hogy elkerülje a beszélgetést. Rutin lett az élete: hétközben dolgozik, a szombati napot pedig a temetőben tölti – jegyezte meg a nő.

A tárgyalás végén a bíró ismét megállapította: a szakorvosokból álló grémium elvégezte ugyan a pszichiátriai vizsgálatot, a jelentést viszont még nem készítették el.  A bíró megkérdezte Bonét: részt akar-e venni az április 6-ra kitűzött tárgyaláson. A hallgatóság egy részében a sírás-szortyogás benyomását keltő vádlott azt válaszolta: nem tudja, visszaviszik-e vagy sem a Jilavai Börtönkórházba, a fejlemények függvényében dönt majd.

A tragédia mozzanatai

Amint arról a Szabadság beszámolt, Boné Ferencet 2022. május 26-án Nagyváradon egy használaton kívül lévő tehervagonban fogták el, másnap 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték, azt követően, hogy május 21-én meggyilkolta barátnőjét, Molnár Beátát.

A gyilkossági nyomozás során kiderült, hogy május 21-én és 22-én – feltételezhetően 18.30-2.58 óra között – a vádlott több, Kolozs megyei községen is áthajtott Dacia Logan gépkocsijával, Gyalu, Jósikafalva, Havasrekettye, Meregyó, Nagykapus, Roskatelep, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu, Szamosfő érintésével. Eközben történhetett, hogy Boné fojtogatni kezdte barátnőjét, annak fulladásos halálát okozva. Ezt követően visszatért Kolozsvárra, majd Nagyvárad felé indult. A holttestet vasárnap, május 22-én 7.57-10.41 óra között a Bihar megyei Bárodsomos és Nagybáród helységek közötti, használaton kívüli töltőállomás közelében hagyta.

Négy volt barátnőjét bántalmazta

A kolozsvári rendőrséget 2022-ben hétfőn, május 23-án értesítette az áldozat egyik barátnője, miután szombattól egyikükkel sem tudta felvenni a kapcsolatot, azt követően, hogy szombaton kirándulni mentek a Kolozs megyei Menyasszony fátyla vízeséshez, azzal a szándékkal, hogy aznap este visszatérnek Kolozsvárra.

Az ügy iratcsomójában megtalálható a vádlott négy volt barátnőjének nyilatkozata is, amelyeket egy polgári iratcsomóból vettek át: mindannyian fizikai, pszichikai és érzelmi bántalmazásról számoltak be. A vádlott mindegyiküket fizikailag bántalmazta, kettőt pedig addig fojtogatott, amíg eszméletüket vesztették.

Az egyik nő megemlített egy ötödik volt barátnőt is, a vádlott gyerekének édesanyját, akit szintén fojtogatott. A vádlottat előzőleg egy év és három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a kolozsvári bíróság, mert legutóbbi barátnőjét ájulásig bántalmazta.

(A szerző felvétele)