Ismét kiverték a biztosítékot a történelmi jelképek

Ismét kiverték a biztosítékot  a történelmi jelképek
Nagy-Magyarország térképe és az árpádsávos jelképek újfent kiverték a biztosítékot itthon, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) bejelentette: a szurkolók bevihetik a csütörtök esti magyar-észt barátságos mérkőzésre a történelmi Magyarország szimbólumait. Itthon politikusok azonnal rástartoltak a témára, miközben a jelek szerint az MLSZ elhamarkodottan közölte az UEFA döntését. Az európai szövetség szerdán egy levélben cáfolta, hogy zöld jelzést adott volna a magyar történelmi jelképek használatára. A Nagy-Magyarország térképe azt követően keltett felháborodást az utódállamokban tavaly novemberben, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy ilyen jelképpel ellátott sállal a nyakában fényképezkedett Dzsudzsák Balázsnak a válogatottból való visszavonulási mérkőzésén. A román politikusok közül többek között Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök, valamint a liberálisok szóvivője, Ionuț Stroe foglalt állást.

ÖSSZEFOGLALÓ

A botrány kedden robbant ki, amikor az MLSZ közölte, hogy be lehet vinni a történelmi Magyarországot ábrázoló molinókat a magyar válogatott meccseire. Az MLSZ szerint ugyanis az európai szövetség és az UEFA diszkriminációellenes csoportja az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára elhelyezett további szimbólumokra és feliratokra, politikai üzenetekre, szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. A magyar szövetség rámutatott, a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó transzparenseket ezután is büntetni fogja az UEFA. Ugyanakkor jelentős előrelépésnek tekinti, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Csakhogy szerdán reggel a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) cáfolta, hogy az UEFA hozzájárult volna a történelmi Magyarország jelképeinek használatához. Az FRF szerint alapvető cél a futball értékeinek megvédése, és úgy vélte, hogy az MLSZ tévedett ezzel a bejelentésével. Közölték, a fegyelmi bizottsághoz fognak fordulni, hiszen ezeknek a szimbólumoknak a használatával a magyar szurkolók megszegik az UEFA fegyelmi szabályait. Később az UEFA is megerősítette, hogy nem járult hozzá ezeknek a jelképeknek az engedélyezéséhez a lelátókon. A Theodore Theodoridis, az UEFA főtitkára által aláírt levélben – amelyet Vági Mártonnak, az MLSZ főtitkárának címzett, és amelyet a román sajtó idézett – az áll, hogy az európai szövetség meglepődve vette tudomásul a MLSZ közlését, miszerint az UEFA hozzájárult volna ezeknek a stadionokon való használatához. „A kétségek eloszlatása végett tisztázni akarjuk, hogy az UEFA semmilyen szín alatt nem járult hozzá ehhez” – olvasható az UEFA főtitkára által aláírt levélben.

Miután a hazai román sajtó felfújta az esetet, a hazai politikusok is megszólaltak. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint „a revizionizmus frusztrációjának nincs mit keresnie a sportban”. Ionuţ Stroe, a PNL szóvivője, volt sportminiszter is úgy vélte, hogy a politikának nincs helye a sportban, és rámutatott: amennyiben az UEFA engedélyezné ezeknek a történelmi jelképeknek a használatát, akkor az „a zavarosban halászó szélsőségesek malmára hajtja a vizet”. Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter üdvözölte, hogy az UEFA elutasítja a Nagy-Magyarország térkép használatát.

Kép: Hungarian Fanatics, Facebook