EURO-2024 - Törökország hatvanéves magyar példát másolt

Hat évtizeddel ezelőtti magyar példát követtek a törökök, amikor Arda Güler és Kenan Yildiz személyében két tinédzser is helyet kapott kezdőcsapatukban az osztrákok ellen 2-1-re megnyert keddi nyolcaddöntős meccsen a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Magyarország az 1964-es Eb-n Bene Ferenc és Varga Zoltán révén játszatott két tizenévest is kezdőtizenegyében a Dánia elleni, harmadik helyért rendezett találkozón.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) emlékeztetett rá, a keddi összecsapáson Güler a harmadik olyan tinédzserré lépett elő az angol Wayne Rooney és a portugál Cristiano Ronaldo után, aki gólt szerzett és gólpasszt is adott ugyanazon a kontinensviadalon. Az osztrákok ellen az ő szögletét követően bombázott közelről a hálóba már az első percben a meccsen amúgy duplázó Merih Demiral. A török védő történelmi találatot jegyzett: az alig 57 másodperc elteltével született gólja ugyanis minden idők leggyorsabbja az Eb-k kieséses szakaszában. Demiral e mutatóban a lengyel Robert Lewandowskit múlta felül, aki Portugália kapuját 100 másodperc után vette be a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Az IFFHS megjegyezte, hogy török futballista tartja a rekordot a kieséses etapban esett leggyorsabb vb-gólt illetően is: Hakan Sükür a harmadik helyért vívott meccsen, 2002-ben a Koreai Köztársaság ellen 11 másodperc elteltével volt eredményes.

Nevezetesnek számít az osztrákok kedd esti szépítő találata is, még ha sokra nem is mentek vele: 0-2 után Michael Gregoritsch szerezte a 2024-es Európa-bajnokság 100. gólját.

A másik nyolcaddöntős összecsapásról írva az IFFHS érdekességként azt említette, hogy a Romániát 3-0-ra kiütő Hollandia 2008 óta először jutott be az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. Ugyanakkor Románia tovább rontotta Eb-mérlegét: eddigi 20 meccséből csak kettőt nyert meg, s hat döntetlen mellett 12. vereségét szenvedte el.