Ismét győzött a „rablóból lett pandúr”

Ismét győzött a „rablóból lett pandúr”
Megvédte tavaly szerzett címét a világ legnehezebbjének tartott ultramaratoni futásán a besztercei Tiberiu Ușeriu, aki egyedüli román indulóként vett részt a 6633 Ultra elnevezésű, az északi-sarkkörön túl rendezett megmérettetésen.

A rendkívül hideg időjárás miatti extrém körülményeket az idén 24 versenyző vállalta, de csak 18-an iratkoztak be a teljes, összesen több mint 560 km-es távra. Közülük 9-en feladták; Uşeriu fagysérülésekkel (lábain), mínusz 36 Celsius fokos hidegben ért célba.  

A 6633 Ultrát idén rendezték meg kilencedik alkalommal; eddig Uşeriu az egyetlen, akinek sikerült a címvédés. A 43 éves sportoló tavaly 173 óra alatt teljesítette a távot, idén csak 159 óra kellett a sikeréhez.

A besztercei versenyző, akárcsak tavaly, ezúttal is rajt-cél győzelmet aratott; az utolsó kilométereket saját felelősségre tette meg, az orvosok ugyanis azt javasolták, hogy hagyja abba a versenyt, fagyási sérülései miatt. A március 10-én rajtolt verseny egyes szakaszain mínusz 40 Celsius-fokos hőmérsékletben, havazásban, erős szélben versenyeztek az indulók.

A besztercei férfinak néhány hete jelent meg önéletrajzi könyve, amelyben beszámol korábbi zűrös életéről: több autólopást, fegyveres rablást követett el külföldön, amiért 25 évesen 23 év börtönre ítélték, de miután a büntetéseket összevonták, „alig” 10 év után szabadult. Először a börtönben álmodott arról, hogy szalad...