Ismét az állam tulajdonába kerül a mangaliai hajógyártó vállalat

Ismét az állam tulajdonába kerül a mangaliai hajógyártó vállalat
A korábban privatizált Șantierul Naval DMHI Mangalia nevű mangaliai hajógyártó vállalat ismét az állam ellenőrzése alá kerül, miután Bukarest megállapodott a felekkel, hogy 51 százalékra növeli részesedését a vállalatban.

A megállapodást a gazdasági minisztérium jelentette be csütörtökön, amely eddig a részvények 49 százalékát birtokolta. A dél-koreai Daewoo 1997-ben vásárolta meg a cég 51 százalékát, és tavaly eladta részesedését a holland Damen Shypyards Groupnak, amely 26 millió dollárért kínált a részvényekért.

A versenytanács ugyan jóváhagyta a tranzakciót, de januárban a kormány jelezte, élni kíván elővásárlási jogával, így a dél-korai és a holland vállalat közötti tranzakciót nem véglegesítették.

A mostani megállapodás szerint a holland vállalat ingyen átad 2 százalék részvényt az államnak, így a Șantierul Navalnak 51 százalékos részvénypakettje lesz, a hollandok 49 százalékkal maradnak tulajdonosok. A megállapodásról egyéb részleteket nem közöltek.

A minisztérium megállapította, az elmúlt 28 évben először fordul elő, hogy az állam egy privatizált stratégiai ipari létesítmény fölött ismét átveszi az ellenőrzést. Ezt azzal indokolták, hogy többségi tulajdonosként hatékonyan védeni tudják az állam érdekeit és a magasan képesített munkaerőt, amely a hajógyárban dolgozik.

A Fekete-tenger partján levő üzem alkalmazottai szerdán Bukarestben tüntettek az újraállamosításért. Ők amiatt elégedetlenek, hogy a vállalat anyagi helyzete cseppet sem rózsás, hiszen a 2700 dolgozót foglalkoztató gyár 2009 óta 600 millió euró adósságot halmozott fel, a helyzetét nehezíti, hogy nincsenek megrendelései.