Isărescu: a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben

Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.

A fogyasztói árindex alakulásáról szólva Isărescu párhuzamba állította Romániát Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal. Felidézte, hogy 2023 augusztusáig Románia volt a legkedvezőbb helyzetben a régióban, 16 százalékon tetőző éves inflációs rátával. "Tavaly ősz óta a legkisebb inflációs éllovasból (.) az egész Európai Unióban a legnagyobb inflációt produkáló országgá váltunk" - idézi az economedia.ro a BNR elnökét.

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az ikerdeficit miatt problémás Románia gazdasági helyzete. A magas költségvetési hiánnyal párosuló nagy folyó fizetési mérleghiány miatt a befektetők bizalmatlanok Romániával szemben, a kormány magas kamatok mellett tudja csak finanszírozni az államháztartási deficitet.

A BNR a negyedéves inflációs jelentésben a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az év végére várható inflációs rátát.