Iordache: az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek

Iordache: az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek
Florin Iordache, a parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti (PSD) elnöke csütörtökön, miután találkozott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, leszögezte: az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek, az igazságügyi törvényeket pedig ezekkel összehangolják.

Megjegyezte egyúttal, erőfeszítéseket tesznek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) megszüntetése érdekében.

„Úgy gondolom, hogy egy jó találkozó volt, amelynek során tisztázni igyekeztem a dolgokat. Elmondtam, hogy az alkotmánybíróság döntései általában kötelező érvényűek, ami pedig az igazságügyi törvényeket illeti, a három jogszabályt összhangba hozzuk a taláros testület döntéseivel” – fejtette ki Iordache.

Biztosította egyúttal Timmermanst arról, hogy a parlament, a kormány és a többi illetékes intézmény erőfeszítéseket tesz az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus megszüntetése érdekében.

„Ami a CVM-et illeti, meghozunk minden erőfeszítést, mindannyian, akik érintettek vagyunk, a parlamenttől a kormányon át más intézményekig, annak érdekében, hogy a legutóbbi jelentésbe foglalt észrevételeket sikerüljön idén véglegesíteni, és még idén lezárjuk a CVM-et” – mondta a kormánypárti parlamenti képviselő.

Megjegyezte, a tárgyalás során sikerült tisztázni a nyilvános térben megjelent „működésképtelenségeket”.

„Úgy gondolom, hogy ezzel a párbeszéddel sikerült tisztázni minden észrevételt vagy működésképtelenséget, amelyek megjelentek a nyilvános térben. Nem mentünk bele nagyon a részletekbe” – értékelt Iordache, aki szerint állandó párbeszéddel sikerül helyre tenni minden „tisztázatlan dolgot”.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol