Iohannis: továbbra is védenünk kell Ukrajna önvédelemhez való jogát

(Fotó: presidency.ro)
Románia biztonságos ország, a stabilitás egyik pillére - jelentette ki Klaus Iohannis a román hadsereg napján szervezett pénteki ünnepségen.

Szerinte Romániának NATO-szövetségeseivel és európai partnereivel együtt továbbra is védenie kell Ukrajna jogát az önvédelemhez. Oroszország továbbra is támad, civilek esnek áldozatául és jelentős károkat tesz az ukrajnai infrastruktúrában, többek között abban is, amely az ukrán-román folyamhatár közvetlen közelében van. A kihívásokra Románia - szövetségeseivel szorosan együttműködve - a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítésével válaszol az euroatlanti biztonság szempontjából stratégiai fontosságú fekete-tengeri térségben.

'Ugyanakkor folyamatban van a hazai jogszabályi keret optimalizálása annak érdekében, hogy meg tudjuk előzni és le tudjuk küzdeni annak kockázatát, hogy az orosz erők által ukrán célpontok ellen használt, meghibásodott drónok vagy azok töredékei az ország területére zuhanjanak' - mondta az államfő. 

Nyomatékosította, Románia biztonságos ország, Európa keleti részének stabilitási pillére, és a romániai lakosság az ország történetének legszilárdabb biztonsági garanciáit élvezi.