Innovatív technológiát tesztel az OMV Petrom

Új szén-dioxid megkötő módszert tesztel az OMV Petrom, a Ploieşti közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés júniusban kezdődik, és a tervek szerint négy hónapig tart.

A tesztelendő berendezés három egységből áll. Az első megköti a szén-dioxidot a jelenleg használatos eljárásoknál hatékonyabb technológiával. A második egység nagy tisztaságú szén-dioxidot állít elő, a harmadik pedig kálium-formiáttá (HCO2K) alakítja át. Ezt a vegyületet egyebek között szintetikus üzemanyagok előállításához használják.     

„Szeretnénk aktívan hozzájárulni Románia dekarbonizációjához. Olyan innovatív technológiát tesztelünk, amely új perspektívát nyit a kibocsátott szén-dioxid megkötését, magas színvonalú termékké alakítását illetően”  – idézte az economica.net Radu Capraut, az OMV Petrom igazgatótanácsi tagját.  

A tesztelés három országban, Dániában, Romániában és Görögországban zajlik, az uniós forrásból finanszírozott ConsenCUS innovációs projekt keretében. Az economica.net értesülése szerint, a  technológiát már sikerrel próbálták ki egy dán cementgyárban.

Az OMV Petrom Délkelet-Európa legnagyobb kőolajipari cége, többségi tulajdonosa az osztrák OMV Aktiengesellschaft; 20,7 százalékos részvénycsomag a román kormány tulajdonában van, 22,5 százaléknyi pedig romániai magán-nyugdíjpénztáraké.