Idén Pilinszky Jánosra emlékeznek nemzetközi felolvasómaratonnal

Idén Pilinszky Jánosra emlékeznek nemzetközi felolvasómaratonnal
Tizenhárom éve indult útjára, azóta pedig nemzetközi méretűvé nőtte ki magát a maratoni felolvasás, amelynek főszervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A határokon átívelő eseménynek tavaly 10 országból több mint 36 ezer résztvevője volt, az idei, 13. Nemzetközi Felolvasómaratonon pedig Pilinszky Jánosra emlékeznek.

„Idén is meghirdetjük a közös felolvasást, remélve, hogy a megváltozott körülmények, a járvány és mindenféle megszorítás, bizonytalanság ellenére, aki olvasni szeret és évről-évre bekapcsolódott ebbe az olvasást népszerűsítő megmozdulásba,  2021-ben is megteszi” – olvasható a szervezők által közzétett felhívásban.

A közös felolvasás célja továbbra is az, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő személyiségére és annak életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, amelyek ma is aktuálisak, valamint arra, hogy  klasszikusokat olvasni  fontos és jó, együtt olvasni pedig még jobb – emeli ki a közlemény.

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor,  Radnóti Miklós és József Attila  művei  után idén, február 23-án Pilinszky János előtt tisztelegnek születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából alkotásainak megszólaltatásával.

A korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, a résztvevők pedig a nap bármely szakában olvashatnak Pilinszky János verseiből, prózájából tetszés szerint.

Az egyéni részvétel mellett idén is várják társaságok, közösségek, iskolai osztályok jelentkezését, a helyszín pedig továbbra is választható: hagyományosan a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme lesz a központi helyszín, továbbá ahol megengedett, ott lehet akár osztályterem, díszterem, tornaterem, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény vagy buszmegálló is, de idén előtérbe kerül az otthoni és az online térben való olvasás is. A felolvasás ideje tetszőlegesen választható a nap folyamán.

A felolvasók online jelentkezhetnek február 19-ig a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján közzétett felhívásban található jelentkezési űrlap kitöltésével.

A jelentkezők számára idén is elkészülnek a maratoni könyvjelzők, az emléktárgyat azonban a járvány következtében ezúttal elektronikus formában juttatják el a helyi szervezőknek és a felolvasóknak.

Részletes információkat a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján – konyvtar.hargitamegye.ro – találhatnak az érdeklődők.

(A borítókép Eifert János felvétele)