Idén is Jókaival nyitjuk meg a teljesítménytúra-szezont

Jókai ETT plakát
Több túraváltozaton feszegethetik határaikat a Jókai ETT résztvevői
Ahogyan a túrázók már megszokhatták, 2024-ben is a több száz résztvevőt számláló népszerű teljesítménytúránkkal nyitjuk meg az évadot, amelynek leghosszabb, 55 km-es gyalogos útvonala kincses városunktól a kétszer felkelő nap településéig vezet. Akik viszont nem szeretnék túlságosan feszegetni határaikat, azok számára rövidebb túraváltozatokkal is készülnek a szervezők. Idén részben változni fog a hosszú gyalogos és kerékpáros útvonal, a jó társaság és az életre szóló élmény viszont továbbra is garantált, hiszen amikor több mint 500 túrázó összegyűl, ott csak jó dolgok történhetnek.
Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély 2024. áprilisi számában.

Idén május 11-én szervezzük meg a Jókai Mór Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrák 26. kiírását, valamint a nyolcévessé cseperedett kerékpáros változatot. 2023-ban 565-en részesültek a felejthetetlen közösségi élményben, közülük 64 kerékpáros és 501 gyalogos résztvevő, legnagyobb örömünkre pedig a 14 éven aluliak is szép számban, 149-en képviseltették magukat. Biztosan sokan emlékeznek még annak a három hősnek a történetére, akik életükben először vettek részt az 55 km-es gyalogos túraváltozaton, s habár a talpuk már tele volt vízhólyaggal, mégsem adták fel, így kissé aggódva, de annál nagyobb örömmel fogadtuk őket 22.18-kor a torockói célban. Az ő esetükből okulva idén is szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy mindenki az edzettségi szintjének megfelelő túraváltozatra nevezzen be, emellett, ha az 55 és 30 km-es gyalogos változat résztvevői késve érkeznek meg Várfalvára, nem folytathatják tovább a túrát.

Akárcsak az elmúlt pár évben, a gyalogosok ismét négy túraváltozat közül választhatnak: Gy55 (Kolozsvár–Torockó, teljes szintemelkedés 1939 m), Gy30 (Szind–Torockó, teljes szintemelkedés 1417 m), Gy17 (Szind–Várfalva, teljes szintemelkedés 681 m) és Gy10 (Várfalva–Torockó, teljes szintemelkedés 737 m). A kerékpárosok mindannyian Kolozsváron startolnak, Szindig ugyanazon az útvonalon haladnak, majd a szindi ellenőrzőpontnál eldönthetik, hogy könnyű, közepes, vagy nehéz változaton tekernek el Torockóig. Idén a gyalogos 55 és a kerékpáros túrák útvonala részben módosulni fog a Tordatúr melletti bekötő út építése miatt. Az aktualizált nyomvonalat és térképet áprilisban fogjuk közzé tenni, ugyanis ezt a szakaszt újra le kell járnunk.

Azok számára, akik igényelnek visszaszállítást Torockóról, nagyon fontos, hogy a célba való megérkezésük után jelentkezzenek be az utazási irodánál, és egyeztessenek az önkéntesekkel a buszok indulása kapcsán, ugyanis történhetnek változások az eredetileg meghirdetett indulási időpontokhoz képest. Mivel az elmúlt évben visszatérő paranormális jelenségnek számított, hogy a szállítást igénylő résztvevők egy része estefelé nyomtalanul eltűnt, üresen hagyva az utolsó buszt, reméljük, hogy idén sikerül megoldani ezt a rejtélyt, és az érintettek előre jelzik esetleges felszívódásukat. 

A résztvevők igényelhetnek nyomtatott térképet részletes útvonalleírással, emellett letölthetik a digitális nyomvonalakat, ráadásként pedig szalagokkal és útvonaljelző-táblákkal is kijelezzük az útvonalak egyes szakaszait, így remélhetőleg senki nem fog eltévedni a túra során. Minden ellenőrzőpontnál lesz víz, így fel lehet tölteni a kiüresedett kulacsokat, Szinden és Várfalván energiapótlókat is kínálunk a fáradt túrázók számára, Torockón a célban pedig mindenkit finom gulyással várunk.

Mivel a több mint 500 fős rendezvényt nem kis feladat koordinálni, minden évben legalább 70 önkéntest próbálunk bevonni a rendezvény napján, akik pontbírókként, étkeztetés felelősökként, futárokként, logisztikai felelősökként, buszos szállítás szervezőkként és útvonaljelzőkként járulnak hozzá rendezvényünk megvalósításához. 

Idén ismét két szakaszban fog zajlani az előzetes regisztráció, kedvezményesen április 15-én déli 12 óráig lehet bejelentkezni, ezt követően, április 30-ig pedig jelképes felárral regisztrálhatnak a résztvevők. Mivel szeretnénk bátorítani a gyerekek részvételét, a 14 éven aluliak számára a nevezési díj ingyenes. A helyszínen nem lesz lehetőség regisztrálni, ezért mindenkit megkérünk, hogy tartsa be a határidőket. További részletek, fontos információk és regisztráció a túrák weboldalán: https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/jokaigyalogos, https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/jokaibringa.