Hulladékból energia: egy lépéssel közelebb

Befejeződött annak a berendezésnek a tervezési folyamata, amely a Kolozs megyei háztartásokban keletkezett és elszállított hulladékot energiává alakítja át.

Az elképzelés régóta foglalkoztatja a megye integrált hulladékgyűjtő telepét működtető Kolozs Megyei Tanácsot, amely idén májusban a Waste Powertech Kft.-vel kötött szerződést a műszaki terv megvalósítására. A cég most elemzés és jóváhagyás végett az elkészült tervet átadta a tanácsnak. Az elgondolás lényege az, hogy a hulladékokat molekulárisan lebontják, majd energiává alakítják. 

A berendezés megvalósításához szükséges építkezési engedélyt már augusztustól birtokolja a megyei tanács, a helyszínt pedig már át is adták a vállalkozónak, amely a napokban  elkezdte a terep előkészítését, így hamarosan kezdődhetnek a tényleges építkezési munkálatok.

„A tervezés befejezése után elkezdődhetnek a berendezés tényleges kivitelezési munkálatai. Amikor elkészül, jelentős mértékben megváltozik majd a megyében a hulladékkezelés. A berendezés által elvégzett bomlasztás következtében a hulladék már nem lesz probléma, hanem energiaforrássá válik. Szeretném minél hamarabb bejelenteni a Kolozs Megyei Integrált Hulladékkezelő Központ (CMID) közvetlen közelében megépítendő berendezés felszerelését. A munkálatok legtöbb tizenkét hónapot tartanak” – nyilatkozta Alin Tişe megyei tanácselnök.

A teljes mértékben automatikusan működő berendezéssel a cél a városi hulladék mennyiségének jelentős mértékű csökkentése, mivel a mechanikai-biológiai kezelés után energia jön létre. A berendezés működtetése azt is jelenti, hogy Kolozs megye teljesítené az Országos Hulladék-gazdálkodási Stratégiában felvállalt célt, azaz, hogy 2025-ig a hulladékok legkevesebb 15%-át energiává alakítsa át. A megyei tanács becslése szerint az ily módon előállított villamos energia egész évben fedezné nem csak a megyei tanács épületének, hanem a Kolozsvár Aréna és a megyei tanácsnak alárendelt intézmények energiaszükségletét is. 

A hulladékkezelő állomás évente közel 25 ezer tonna hulladékot lesz képes feldolgozni. A befektetés összértéke mintegy 60 millió lej áfa nélkül, ezt az összeget a Kolozs Megyei Tanács saját forrásaiból fedezi.