Hosszú idő után újra a bukaresti Nemzeti Operaház vendége volt a Kolozsvári Magyar Opera társulata

Hosszú idő után újra a bukaresti Nemzeti Operaház vendége volt a Kolozsvári Magyar Opera társulata
Első alkalommal szervezte meg a bukaresti Nemzeti Operaház a Bukaresti Operafesztivált, amely arra volt hivatott, hogy vendégül lássa az ország opera- és balett-társulatait. A Kolozsvári Magyar Opera Maurice Ravel két egyfelvonásosával örvendeztette meg a főváros zenekedvelő közönségét.

KÁLLÓ KRISZTIÁN

A Bukaresti Operafesztivált (Bucharest Opera Festival) június 24. és július 2. között rendezték meg: a kilenc nap alatt összesen kilenc zenekar, hét énekkar, egy gyermekkar, két balett-társulat, számos magánénekes és karmester mutatkozott be, ezáltal lehetőség adódott a fővárosi közönség számára, hogy megismerje a hazai operajátszás jeles képviselőit.

A fesztivál szervezőinek elmondása szerint az esemény nagy potenciált rejt magában és hagyományteremtő szándékkal jött létre annak érdekében, hogy népszerűsítse, valamint kiemelje az operajátszás és zeneművészet fontosságát. Ebben az évben közreműködött a bukaresti Nemzeti Operaház, a kisinyovi Maria Bieșu Nemzeti Opera- és Balettszínház, a Kolozsvári Magyar Opera, a kolozsvári Román Nemzeti Opera, a krajovai Román Opera, a temesvári Nemzeti Opera, a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház, a jászvásári Román Nemzeti Opera és a bukaresti Ion Davian Nemzeti Operettszínház.

A Kolozsvári Magyar Opera Maurice Ravel két egyfelvonásosával örvendeztette meg a főváros zenekedvelő közönségét június 26-án: a Pásztoróra (L'Heure espagnole) és A gyermek és a varázslatok (L’Enfant et les Sortilèges) című előadások ritkán hallható és látható művek, a külföldi operaházak repertoárján is csak alkalomszerűen jelennek meg. A gyermek és a varázslatok szereposztásában csaknem 14 magánénekes nevét olvashatjuk a teljes zenekar, énekkar és a gyermekkar kíséretében. 

Pillanatkép a Kolozsvári Magyar Opera bukaresti fellépéséből

A francia zeneszerző különleges hangzásvilága és a kifinomult hangszínek használata „ecsetvonások” összképét hívja életre, így valódi zenei ínyencségekkel ismerkedhetett meg a közönség. A két egyfelvonásost 2018 decemberében mutatták be Tompa Gábor rendezésében, Selmeczi György vezényletével. 

A Kolozsvári Magyar Opera társulata legutóbb 1979-ben lépett fel a bukaresti közönség előtt, a mostani fesztiválon való részvétel pedig felejthetetlen élményt nyújtott a társulatnak: az akusztikai adottságok révén nagyon jól érvényesült mind a hangszeres, mind az énekes művészek játéka, valamint rendkívül megtisztelő volt a csodálatos díszítésű operaház színpadán játszani és képviselni a kolozsvári operajátszás hagyományát és kultúráját. 

(Borítókép: a Kolozsvári Magyar Opera társulata a bukaresti Nemzeti Operaház színpadán. Fotók: Andrei Grigore)