Hétfőtől új korlátozások lépnek életbe országszerte

Hétfőtől új korlátozások lépnek életbe országszerte
A koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről döntött az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) – közölte péntek reggel a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője közölte: az erre vonatkozó határozatot és sürgősségi rendeletet elfogadta a kormány. Az új intézkedések november 9-től, hétfőtől lépnek életbe. Az Agerpres tájékoztatása szerint a határozat értelmében a korlátozások 30 napig érvényesek és a járványhelyzet alakulásától függően meghosszabbíthatók.

A határozat értelmében országos szinten kötelezővé válik a kül- és beltéri maszkviselés minden 5. évét betöltött személy esetében. Az állami intézmények és a magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi, ahol ez nem lehetséges, az alkalmazottakat legalább két csoportra kell osztani és úgy kell megszervezni a programot, hogy legkevesebb két óra eltéréssel kezdjék el, s fejezzék be a munkát. Ezzel hozzájárulnának ahhoz is, hogy ne alakuljon ki torlódás a tömegközlekedési eszközökön.

Ugyanakkor országos szinten az oktatási intézménynek át kell térnie az online oktatásra. Arafat közlése szerint nyitva maradnak viszont a bölcsődék és a délutáni iskolai tevékenységek (afterschool), az iskolák online tanrendre való áttéréséről viszont rövidesen megjelenik a miniszteri rendelet.

Tilos bármilyen jellegű társas összejövetel kül- vagy beltéri megtartása. „Ez nem egy család tagjaira vonatkozik, akik egymással találkoznak a lakásban, de az ünnepségek, összejövetelek, névnapi bulik tilosak” – magyarázta Arafat.

Bezárnak a zárt térben működő élelmiszerpiacok, nem tarthatók vásárok, csak a kültéri piacok működhetnek tovább a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával.

Az üzletek 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, akárcsak a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek – a házhoz szállítás ezen az időszakon kívül is lehetséges. A benzinkutakra, gyógyszertárakra és a házhoz szállítást biztosító egységekre nem vonatkozik ez a korlátozás.

Arafat külön kiemelte a terasz szó jogszabály szerinti értelmét. Eszerint – a 2002/349-es törvényt véve alapul – zárt terű helyiségnek minősül minden olyan helyiség, amelynek tetőzete van és két oldalon zárt, függetlenül attól, hogy a falak állandó vagy ideiglenes jellegűek-e. A beüvegezett, beponyvázott oldalú teraszhelyiségek is zárt térnek minősülnek, ha illik rájuk a fenti leírás – figyelmeztetett az államtitkár.


Iohannis: meg kell tartani a választásokat 

A szigorításokat a kormányülésen kivételesen részt vevő Klaus Iohannis államfő ismertette csütörtökön este. Az elnök szerint a napi tízezer fertőzéshez közelítő romániai járványhelyzet rendkívül aggasztó, és egyértelművé vált, hogy fékentartásához az eddigieknél szigorúbb korlátozásokra van szükség.

Ugyanakkor kijelentette: a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, az ennek alapját jelentő választásokat válsághelyzetben is meg kell tartani. Az államfő szerint az erős nemzetek ragaszkodnak a demokratikus választásokhoz. Iohannis az Amerikai Egyesült Államok példájára hivatkozott, ahol csaknem százezer új fertőzést diagnosztizálnak naponta, az emberek mégis nagy számban, védőmaszkot viselve, a távolságot megtartva, fegyelmezetten álltak sorba, hogy leadhassák voksukat.

Iohannis pénteki nyilatkozatában megerősítette: a meghozott intézkedések elég szigorúak ahhoz, hogy lehetővé tegyék a parlamenti választási kampány lezajlását, és megakadályozzák az ország esetleges lezárását a december 6-ai szavazást követően. Ludovic Orban miniszterelnök szerint is a voksolás nem jelent fertőzési többletkockázatot.