Hét év telt el a Colectiv-tragédia óta

Hét év telt el a Colectiv-tragédia óta
Október 30-án a romániai történelem utóbbi 50 évének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezünk - írta Eugen Iancu, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke vasárnap a Facebookra.

„Október 30-a az utóbbi 50 év legnagyobb romániai tragédiájának emléknapjává vált, amely ugyanakkor évről évre a román állam korrupt és tehetetlen voltára emlékeztet bennünket' - olvasható az egyesületi elnök bejegyzésében.
„Ami igazán fontos ezen a napon, az a társadalom, az utca népének reakciója. Ami fontos, hogy miként viseljük fájdalmunkat, sebeinket. Ami fontos, hogy elfelejtettétek-e vagy sem, hogy biztonságos életet akartok-e magatoknak és gyermekeiteknek. Mi, az áldozatok, évről évre el fogjuk mondani történetünket, abban a reményben, hogy soha nem fog megismétlődni. Mi már megismertük a tűznek, valamint a döntéshozók korrupciójának, gyávaságának, hiúságának és ostobaságának hatását, és megedződtünk. Maradtunk a kiábrándulással. De mi lesz veletek, akik azt hiszitek, hogy a történelem nem ismétlődik meg? Akik azt hiszitek, hogy jól van ez így is? Mit mondtok, és főleg mit tesztek?” - teszi fel a kérdést a szervezet elnöke.

A Colectiv szórakozóhelyen 2015. október 30-án ütött ki a végzetes tűzvész, amely 64 ember halálát és 163 ember súlyos sérülését okozta.