Harmadolt a válság az üzemanyag- és az autópiacon

Harmadolt a válság az üzemanyag- és az autópiacon
A koronavírus-járvány következtében elrendelt kijárástilalom immár negyedik hete van érvényben és máris megjelentek az első adatok, amelyek azt vetítik előre, hogy jelentős bevételkiesést okozott a vállalatoknak a gazdasági bénultság. A válság az államot és a versenyszférát egyaránt sújtja.

Tegnap az osztrák OMV olajvállalat jelentette be, hogy az első negyedévben máris jelentősen érintette a vállalat első negyedéves eredményét az üzemanyag értékesítésének a csökkenése, hiszen a harmadik hónapban a kijárási tilalom elrendelése után hirtelen 30 százalékkal esett vissza hazánkban az OMV üzemanyag-értékesítése. A piacvezető OMV-Petrom azt is közölte, hogy emiatt csökkentették a petrobrazi olajfinomító kihasználtságát is 80 százalékra. Az eladások zuhanása döntően befolyásolja a vállalat első negyedéves eredményeit, melynek mutatószámait április 29-én teszik közzé. A koronavírus-járvány harmadolta az új autók piacát is. Az autógyártók egyesülete közölte, hogy márciusban 32 százalékkal, 6654-re csökkent a forgalomba helyezett új autók száma. Az első negyedévben csaknem 22 százalékos visszaesést jegyeztek, így a január- március időszakban 27 979 új autót helyeztek forgalomba. A használt járműveknél is csökkenést jegyeztek, de nem annyira látványosat, mint az új autóknál. Márciusban 3,55 százalékos csökkenést jegyeztek (36 049 jármű), az első negyedévben pedig 108 080 járművet vettek nyilvántartásba, ami 2 százalékos zsugorodásnak felel meg tavalyhoz képest.

A politikusokat is a hideglelés környékezi, hiszen egyelőre csak becslések vannak arra vonatkozóan, hogy az országok gazdaságait mennyire érinti a válság. Nem kis pánikot okozott, hogy a párizsi központi bank becslése szerint a francia gazdaságot 6 százalékkal vetette vissza az első negyedévben a járvány. Hazánkban sajtóhírek szerint az államháztartásban máris gondok vannak, hiszen a vállalatok elkezdtek takarékoskodni, és még azok a cégek is késlekednek az adók kifizetésével, amelyeknek a bevételeit nagyon drasztikusan nem érintette a válság. A kormány ezért komolyan gondolkodik azon, hogy nemzetközi hitelintézetektől vegyen fel kölcsönt. Lehetőleg olyan megállapodást akarnak, amely nem szab feltételeket.

A kormány még hivatalosan nem igényelt kölcsönt a Nemzetközi Valutaalaptól, de sajtóértesülések szerint az első tárgyalások már megtörténtek. Elemzők szerint akár előnyös is lehet, ha 1,5 százalékos kedvezményes kamattal kapunk kölcsönt, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem lesz más megoldása a kormánynak még akkor sem, ha a lakosság meglehetősen rossz benyomással maradt 2010-ben az IMF által Romániára kényszerített megszorító intézkedések után.B. T.