Meghosszabbítják az üzemanyagok árkompenzációját

Meghosszabbítják az üzemanyagok  árkompenzációját
Év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok 50 banis árkompenzációját, az erről szóló jogszabályt csütörtöki ülésén fogadja el a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Nicolae Ciuca szerint a július elsejével bevezetett intézkedéssel a kormánynak sikerült megállítania az üzemanyagok drágulását, sőt, azóta csökkentek is az árak, amelyek más termékekre is hatással vannak.

A kompenzációs rendelet szerint az 50 banis árcsökkentést vállaló kereskedőknek, 25 banit megtérít az állam. Az árkompenzáció idején az "indokolatlan" áremeléseket nyerészkedésnek minősítik és büntetik. A kompenzáció úgy valósul meg, hogy eladott literenként 25 banival csökkentik az illető cég által befizetendő adóterheket.

A július elsején bevezetett rendelet hatására valamennyi nagykereskedő alkalmazta az 50 banis árcsökkentés feltételeit. A töltőállomások totemposzlopain azóta már a kedvezményes árat tüntetik fel, a kútoszlopokon és a könyvelésben viszont a kompenzáció nélküli árat kell feltüntetni. Az árcsökkentés a kiadott nyugtán is megjelenik.

Csütörtökön literenként 8,39 lej volt a legolcsóbb, immár csökkentett árú gázolaj, míg az árcsökkentés előtt 9,16 lej volt a legkedvezőbb ár. A legolcsóbb benzin ára a június végi 8,56 lejről 7,02 lejre csökkent három hónap alatt Bukarestben.

A kormány eredetileg azzal számolt, hogy az intézkedés havi 300 millió lejjel terheli meg a költségvetést, sajtóértesülések szerint azonban a többletkiadás mintegy 175 millió lejnek bizonyult havonta, így az év végéig várhatóan 1 milliárd lej körüli összeggel fogja megterhelni a költségvetést.