Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?

Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
A kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem közel 2500 helyet hirdet a 2020/2021-es tanévre, amiből 1400 ingyenes. A felvételin ezúttal csak az érettségi átlagot veszik figyelembe. Ugyanakkor létrehoznak egy másik oktatási formát is érettségizett vagy érettségi oklevéllel nem rendelkező fiatalok számára.

Az USAMV az egyetemi alapképzésre 820 ingyenes és 856 fizetett helyet hirdetett meg az egyetem öt – agrártudományi, kertészeti, állattenyésztési és biotechnológia, állatorvosi és élelmiszertudományi – karának 28 akkreditált szakán. 

Az alapképzésen meghirdetett 820 ingyenes helyből 106 helyet a Románia szempontjából fontos fejlődési ágazatokban hirdettek meg; 15 helyet különítettek el a vidéki líceumok végzőseinek, illetve egy helyet roma közösségből származó fiatalnak. A külföldön élő román állampolgárok összesen 50 helyet pályázhatnak meg. Ebből 18-at alapképzésen (16 ösztöndíjas hellyel), 29-et mesteri képzésen (6 ösztöndíjas hellyel) és 3-at a doktori képzésen (1 ösztöndíjas hellyel).

Az egyetemi alapképzésre online vagy személyesen is be lehet iratkozni július 7-e és szeptember 28-a között, ám augusztusban csak online iratkozásra van lehetőség. 

Az alapképzésre való felvételin csakis az érettségi átlagot veszik figyelembe, még a nagy népszerűségnek örvendő állatorvosi kar román tagozatán is. Az állatorvosi angol és francia nyelvű tagozatán az érettségi átlagot (vagy az ezzel egyenértékű jegyet) 90%-ban veszik figyelembe. A fennmaradó 10%-ot az állattenyésztés és állatvédelem terén kifejtett önkéntes munka során megszerzett tapasztalat minősítése adja.

A 26 mesteri programra 425 ingyenes és 286 fizetéses helyet hirdettek meg. Ezekre a szakokra is július 7-e és szeptember 28-a között lehet jelentkezni. Doktori képzésen 78 helyet hirdettek meg, amiből 39 ösztöndíjas, ezekre online vagy személyesen lehet jelentkezni.

varosnapokHirdetés