Hangulatos rózsanapot szerveztek Csombordon

Erdélyben egyedülálló parádé a virágok királynője tiszteletére

A virágkarnevál-szerű felvonulás idén is Nagyenyed központjából indult FOTÓ: BAKK SZABOLCS
Szombaton huszonegyedik alkalommal szervezték meg az immár hagyományossá vált ünnepséget, amely ezúttal is két-háromezer érdeklődőt vonzott a helyszínre.

A program az előző évek jól bevált forgatókönyvét követte. A látványos, virágkarnevál-szerű felvonulás idén is Nagyenyed központjából, a Bethlen Gábor Kollégium elől indult. A rózsákkal feldíszített traktorok, retro autók, kerékpárosok és motorbiciklisek alkotta díszmenetet fúvószenekar, pom-pom lányok és a Csombordi Pipacs Néptánccsoport tagjai vezették fel. A menet a városon végigvonulva haladt a három kilométerre fekvő Csombord irányába, miközben sok bámészkodót csalogatott ki az utcákra. Az érdeklődők, főleg a kisgyerekes családok, idén is igénybe vehették a kisvonatot, amelyik a délelőtt folyamán, félóránként, ingyen szállított bárkit a rendezvény helyszínére, a csombordi mezőgazdasági iskolához.

A Marostól csupán pár száz méterre fekvő, egykoron a Kemény-kastélyhoz tartozó iskolapark, amelyet anno épp a rózsatermelők takarítottak ki, ideális helyszín a csodaszép virágok bemutatására. A nagy kiterjedésű, árnyékos terület valódi oázisként hatott a hőségben, ráadásul a virágkompozíciók mellett bőven jutott hely a kézműves kirakodóknak, a gasztrostandoknak és természetesen a nagyszínpadnak is.

A rendezvényt idén is megtisztelték jelenlétükkel az esemény támogatói, azaz a megyei- és nagyenyedi városvezetés illetve kulturális központok elöljárói, akik a megnyitón méltatták a helyi gazdák teljesítményét.

A rózsanapon ezúttal is főként román népi és modern tánc- illetve zenei produkciókat láthattunk, az egyetlen magyar fellépő, a Csombordi Pipacs Néptáncegyüttes kezdő és haladó tagozata, illetve a hozzá kötődő Rózsafa Együttes volt. A programot tematikus festménykiállítások illetve a gyerekek számára szervezett kézműves- és képzőművészeti foglalkozások színesítették. Ezen kívül volt tombolázás értékes nyereményekkel, és természetesen megválasztották az év rózsáját, amelyik idén a Double delight nevű fajta lett. 

Este, az előző évek gyakorlatának megfelelően, egy magyar és román együttes lépett fel a vegyes lakosságú Csombordon, éspedig Koszika and the HotShots és Andra, majd látványos tűzijáték zárta az eseményt.

Mint ismeretes, Enyed és környéke, elsősorban Csombord, termeli Románia rózsatöveinek 90 százalékát, de a nemes virágok eljutottak már több nyugat-európai országba is.