Halep döntős és világelső marad

Halep döntős és világelső marad
Sorozatban másodszor a francia nyílt teniszbajnokság női döntőjébe jutott Simona Halep (a képen), miután két sima játszmában, 6:1, 6:4-re legyőzte spanyol ellenfelét, Garbine Muguruza Blancót.

A 26 esztendős Halep negyedik Grand Slam döntőjére készülhet, s harmadszorra jut a Roland Garros fináléjába 2014 és 2017 után (előbbiben az orosz Marija Sarapovától utóbbiban a lett Jelena Osztyapenkótól szenvedett vereséget), a másodikba idén miután az Australian Openen kikapott a dán Caroline Wozniackitól.

Az első és harmadik kiemelt csatája 92 percet tartott, a konstancai lány karrierje egyik legjobb meccsét produkálta.

Halep uralta az első szettet, Roland Garros 2016-os bajnoka és a wimbledoni címvédő 24 éves Muguruza Blanco csak a játszma végén lelte meg a ritmust. A román lány 5:0-ra meglépett, utána vétett néhány hibát, és elvesztette adogatását. Ekkor azonban visszabrékelt, és 38 perc alatt behúzta a játszmát.

A második felvonásban is jól kezdett Halep, de ekkor már ibériai is méltó ellenfele volt, és 3:1-re fordított. A spanyol kitartott 4:2-ig, ekkor viszont Simona utolérte. A kilencedik gém volt a meccs döntő menete (13 percet tartott), Halep háromszor mentett bréklabdát, majd megnyerte adogatását, zárásként pedig nullára vette el az ellenfélét.

Kettejük párharcában még mindig Muguruza Blanco vezet 3–2-re.

Halep szombaton játssza a döntőt Párizsban, ellenfele biztosan amerikai lesz, hiszen a lapzárta után végződött másik ágon megismétlődött az US Open döntője Madison Keys és Sloane Stephens között. Sikerével Halep bebiztosította világelsőségét is, csak a spanyol tudta volna megelőzni.

Egyik férfi negyeddöntős mérkőzést sem fejezték be szerdán a francia nyílt teniszbajnokságon eső miatt.

Az argentin Diego Schwartzman megnyerte az első szettet a tizedik párizsi sikerére hajtó Rafael Nadal ellen, ezzel megszakította ellenfele nagyszerű szériáját: a spanyol salakkirály sorozatban 37 győztes játszma után bukott el egyet a Roland Garroson, ahol három esztendeje nem vesztett szettet. Ez az összetett örökranglistán minden idők második leghosszabb sorozata, Björn Borg 1979 és 1981 között felállított csúcsától négy szettre volt Nadal.

A 11. helyen kiemelt dél-amerikai a második szettben is brékelőnybe került, de az első esőszünet után Nadal eredményesen tért vissza a pályára. A szettek tekintetében azonban nem tudott kiegyenlíteni, mert újra közbeszólt az időjárás. A csütörtöki folytatásban azonban gyakorlatilag csak egy ember volt a pályán, a világelső magabiztosan jutott az elődöntőbe.

A másik szerdai férfimeccsen az argentin Juan Martín del Potro és a horvát Marin Csilics fej fej mellett halad, az első szett rövidítésénél 5:5-ös állásnál szakadt félbe a mérkőzés. A csütörtöki befejezés a veterán dél-amerikai teniszezőnek sikerült, ellenfele Nadal lesz az elődöntőben.

Eredmények:

Nők, elődöntő: Halep (1.)–Muguruza Blanco (spanyol, 3.) 6:1, 6:4.Férfiak, negyeddöntő: Nadal (spanyol, 1.)–Schwartzman (argentin, 11.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2; Del Potro (argentin, 5.)–Csilics (horvát, 3.) 7:6 (5), 5:7, 6:3, 7:5.Vegyespáros, döntő: Latisha Chan, Ivan Dodig (tajvani, horvát, 2.)–Gabriela Dabrowski, Mate Pavics (kanadai, horvát, 1.) 6:1, 7:6 (5), 10–8.