„Há igen”: romániai mozikban a Kálmán-nap

Szeptember 13-án lesz Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmdrámájának a romániai mozibemutatója. A kolozsvári premier előtti vetítésen a film alkotóival is találkozhat a közönség.

Kálmánhoz és Olgához vendégségbe érkezik Levente és Zita. A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de az egyre sűrűsödő koccintások mentén gyorsan felsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek.

Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja is a színpadról kerül a filmvászonra. Míg az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok a gyermeknevelés körül forogtak, a Kálmán-napban az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé.

A Kálmán-nap premier előtti vetítése szeptember 10-én, 20 órától lesz a Művész  moziban; a vetítés után Tóth Orsolya, Gelányi Imre és Szabó Domokos színészek, valamint Gálovits Zoltán gyártásvezető válaszol a nézők kérdéseire. Ezt követően szeptember 13-ától rendszeres vetítik a Győzelem moziban, később a Művész moziban is. 

A filmet Aradon, Brassóban, Bukarestben, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron is vetítik majd, általában szintén 13-ától.  

Kálmán-nap producere Hajdu Szabolcs, Prikler Mátyás és Jim Stark. A filmet Hajdu Szabolcs rendezte, a forgatókönyvet és a zenét is ő jegyzi. A Kálmán-nap operatőre Bántó Csaba, vágója Zuzana Cséplő. A film szereplői Hajdu Szabolcs, Tóth Orsolya, Földeáki Nóra, Gelányi Imre és Szabó Domokos.

A 71 perces, 2023-as film román címe Ziua lui Kálmán, romániai vetítései eredeti nyelven, román felirattal zajlanak. A Kálmán-nap romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület.