Ha elhagysz, veled mehetek? – mégis kiadták Moldova György utolsó könyvét

Ha elhagysz, veled mehetek? – mégis kiadták Moldova György utolsó könyvét
„Szóval megjelent. Mégis” – így tudatta közösségi oldalán a Kocsis Kiadó, hogy megjelent Moldova György utolsó könyve, amelynek kiadását a szerző özvegye eredetileg letiltotta.

Maradjon kettőjük titka az íróval közös történetük, kérte Palotás Katalin még a nyáron azt követően, hogy a kéziratot elolvasta. „Ez az én döntésem, amelyet Gyurival természetesen a halála előtt megbeszéltem. Ez a csodálatos ember nem tiltakozott, nem ellenkezett, nem sértődött meg, hanem azt mondta: tudod, hogy soha nem tennék olyat, amivel téged megbánthatlak” – mondta a nyáron a Blikknek Palotás Katalin. Az özvegy a kiadót is tájékoztatta döntéséről abban bízva, kérését tiszteletben tartják, és annak nem kell jogi úton érvényt szereznie.

Most a HVG figyelt fel arra, hogy mégis megjelent Moldova utolsó könyve, az eredeti változatétól eltérő címmel. Az idén nyáron 88 éves korában elhunyt író Két szerelem című utolsó regényének első része (Zsuzsa) Moldova volt feleségéről szól, a második rész (Katalin) pedig az író özvegyéről, Palotás Katalinról, aki ennek a kötetnek a megjelenését még a nyáron letiltotta. Ez a második kötet jelent meg most Ha elhagysz, veled mehetek? címmel.

Szerelemről, elmúlásról, gyászról és életről olvashatunk a megjelenéséig viszontagságos utat bejárt új kötetben. Azt hinnénk, ismerjük Moldovát, „itt most mégis új arcát mutatja, végső lezárás ez a tőle olyan nagyon megszokott, kérlelhetetlen egyenességgel. Erős, igaz ember befejező számvetése, szembenézés és búcsú. És ajándék, hogy még egyszer, újra hallhatjuk a hangját.” – ismertetik a könyvet az online könyvesboltok, előszavából idézve Moldova gondolatait: „Egy kaland sokszor érdekesebb, mint egy átlagos házasság története. Ezt próbáltam ki ebben a könyvben. Háromszor vágtam neki, egyszer egészen a történet végéig eljutottam, de végül is minden alkalommal kudarcot vallottam. Nem sikerült megtartanom a szükséges távolságot az élmény és az ábrázolás között. Most negyedszer is megpróbálom, de nem vagyok meggyőződve, hogy ezúttal meg tudom oldani a feladatot. Mégis meg kell tennem, életem legjelentősebb kapcsolatáról, két szerelem egymásba fonódásáról van szó, nem akarom, hogy nyom nélkül tűnjön el az időbe. »Ha hiányzik is az erő, mégis dicsérendő az akarat.« Örülnék, ha az olvasó érdekesebbnek találná a történetet egy sablonos szerelmi háromszög leírásánál.”

Az 1943-ban született Moldova Györgynek több mint ötven szépirodalmi, több mint harminc riportkönyve jelent meg, műveiből tízmilliónál több példány kelt el.

(Borítókép: Kocsis Kiadó/Facebook)