Giro d'Italia - Vendrame hegyi szakaszt nyert

Andrea Vendrame győzött a Giro d'italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszán, amelyen Tadej Pogacar változatlan előnnyel tartotta meg a rózsaszín trikót, Valter Attila pedig nagyot harcolt, hogy bekerüljön a nap szökésébe, ám nem járt sikerrel.

Pénteken a 2850 méter szintemelkedést tartalmazó 157 kilométeres táv várt a mezőnyre. A rajtra Morteglianóban került sor, a befutóra pedig a második kategóriás Sappada megmászása után 1240 méteres magasságban.

Mivel szombaton még nehezebb hegyi etap dönt az összetett helyezéseinek kérdéséről, várható volt, hogy egy szökevénycsoportnak lehet esélye küzdeni az elsőségért. Az elsőként próbálkozó kilencfős csoportban - egy csapattárssal - ott volt Valter is, és bár kiváló tempómenők tekertek az élbolyban, a részhajrában érdekelt sprinterek sorai a mezőny élére álltak és nem engedték fél percnél jobban eltávolodni, majd bő félóra után utol is érték. Ezt követően is rendkívül gyors maradt az etap eleje, az első órában közel 50 kilométeres átlagsebességgel tekertek a bringások, végül egy 19 kerékpárosból álló nagy csoport tudott összeállni és eltávolodni, a szűk utakon pedig a mezőny eleje lelassított, véget vetve hátul a nagy iramnak.

Innen egyértelmű volt, hogy az erős versenyzőkből álló szökésből kerül ki a nap győztese, a Visma-Lease a Bike-ból ketten voltak tagjai a csoportnak, Valter viszont nem. A magyar bajnok végül 16 és fél perc lemaradással a 46. helyen tekert be, összetettben egy pozíciót hátracsúszva a 24. bő 54 perc hátránnyal. Az etapot a hegymenetekben egyre morzsolódó szökésből végül Andrea Vendrame nyerte meg, az AG2R olasz bringása bő 30 kilométerrel a cél előtt jó ütemben indult meg egy esős lejtmenetben az élcsoportból, kihasználva jó helyismeretét, előnyét pedig az emelkedőn is megtartotta a - hegyen papíron erősebb - riválisai előtt. Ezzel 2021 után másodszor ünnepelhetett etapsikert az olasz körversenyen. Másodikként a spanyol Pelayo Sánchez (Movistar), harmadikként pedig a szerdai szakaszon győztes német Georg Steinhauser (EF) ért célba.

Az összetett esélyesek csoportjában az utolsó hegy derekán volt néhány támadási kísérlet, ám senki nem tudott eltávolodni. Az összetettben harmadik helyen álló Geraint Thomas hat kilométerrel a cél előtt földre került, miután összeakadt az előtte tekerővel, ám gyorsan vissza tudott zárkózni a 38. születésnapját szombaton ünneplő brit kiválóság, miután ellenfelei sportszerűen megvárták. Innen pedig már együtt tekertek fel a lankás utolsó kilométereken és értek célba közel 16 perc hátránnyal. Az összetett élcsoportja így nem változott, a szlovén Tadej Pogacart két szakasz választja el a végső sikertől.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alberto Bettiol szökésből diadalmaskodott a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszán, amelyen az összetett élcsoportja nem változott: Egan Bernal megőrizte előnyét az élen, míg Valter Attila a 15.
Sport
Az ír Dan Martin nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát. Az éllovas kolumbiai Egan Bernal előnye csökkent összetettben, amelyben a magyar Valter Attila a 16. helyre csúszott vissza.
Sport
A szlovák Peter Sagan nyerte a sprintbefutót a Giro d'Italia kerékpáros körverseny tizedik szakaszán, amelyen nem változott az összetett élcsoportja: a kolumbiai Egan Bernal megtartotta a rózsaszín trikót, a magyar Valter Attila pedig maradt az ötödik helyen.
Sport
Sport