Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

U FC: CSÚFOS VERESÉG A HARMADOSZTÁLYÚ STEAUÁTÓL

A Kolozsvári U FC másodosztályú labdarúgócsapata befejezte a mogoşoaiai edzőtábort, és zárásként súlyos vereséget szenvedett a III. ligás Bukaresti Steauától. A 4–1 (2–1) arányú vereség találatain Vlad Niţu (6. perc), Dragoş Nicolae (24. perc), továbbá Remus Chipirliu 2 (50. és 54. perc), illetve Alex Pop (32. perc) osztozott. A 75. percben az izraeli Idan Golan elszalasztotta a szépítés lehetőségét, Raul Bălbărău kapus nemcsak a büntetőt, hanem az ismétlést is kivédte. Costel Enache csapatából hiányzott a sérült Gabriel Tamaş, Dan Berci és Cristian Gavra.

Az U FC összeállítása, 1. félidő: Muţiu – Luchin, Răuţă, Telcean, Taub – Acka, Negrean, Chacana, Meşter – Pop, Pârvulescu. 2. félidő: Vâtcă – Rus, Răuţă, Dican, Ştefănescu – Sburlea, Filip, Ribeiro, Pârvulescu – Pop, Golan.

A következő felkészülési mérkőzés már Kolozsvárott lesz, az ellenfél a III. ligás Zilahi MSC február 3-án. A Dési Egyesüléssel február 13-án játszanak, közben viszont már a hivatalos mérkőzések is elkezdődnek: február 10-én Román Kupa találkozó az Aradi UTA ellen.

RÖPLABDA: NEM JUTOTT NEGYEDDÖNTŐBE AZ UNIVERSITATEA SPORTKLUB

A kolozsvári Horia Demian Sportcsarnok ad otthont a férfi röplabda Román Kupa-tornának, amelyen kialakult a negyeddöntő mezőnye. A Lőtei Rómeó Attila edzette Kolozsvári Universitatea Sportklubnak nem sikerült felborítania a papírformát, 3:0 (19, 22, 23) arányban kikapott a Zilahi MSC-Dési LAPI gárdájától. A találkozó legjobbja a zilahiak 20 pontig jutó játékosa, Andrei Mihalescu volt.

További eredmények a legjobb nyolc közé jutásért: • Bukaresti Steaua–Nagybányai Ştiinţa Explorări 3:0 (21, 19, 28) • Brassói ESK–Aradi Pro Volei (A2-osztály) 3:0 (19, 26, 26) • Bukaresti Ştiinţa ESK–Temesvári UV 3–1 (–16, 14, 21, 13). A negyeddöntő párosítása: • Galaci Arcada–Steaua • Zilahi MSC-Dési LAPI–Krajovai U MSC • Dési Egyesülés–Brassó • Buk. Ştiinţa–Bukaresti Dinamó.

JÉGKORONG ERSTE LIGA: EZÚTTAL NYERT CSÍKSZEREDÁBAN A VASAS

A Vasas tíz gólt hozó találkozón győzött Csíkszeredában a jégkorong Erste Liga csütörtöki játéknapján. A két együttes szerdán is megmérkőzött, akkor szétlövéssel nyert a társbajnok Csíkszeredai Sportklub, ezúttal a budapesti gárda 6–4-re diadalmaskodott. A társbajnok Ferencváros hosszabbítás után 3–2-re nyert Újpesten. A rendes játékidő 2-2-vel zárult, a hosszabbításban pedig zöld-fehér részről a finn Rasmus Kulmala 47 másodperc elteltével volt eredményes.    

Eredmények: • Csíkszeredai Sportklub–Budapesti Opten Vasas HC 4–6 (0–3, 3–2, 1–1) • Brassói Korona Wolves–Debreceni EAC 3–1 (0–1, 3–0, 0–0) • Gyergyói Hoki Klub–MAC HKB Újbuda 2–1 (1–1, 0–0, 1–0) • Dunaújvárosi Acélbikák–Titánok 2–5 (1–2, 0–1, 1–2) • Újpesti TE–Ferencvárosi Torna Club-Telekom 2–3 (1–1, 0–0, 1–1, 0–1) – hosszabbítás után. A tabellán: 1. FTC-Telekom 63 pont/29 mérkőzés, 2. Brassó 52/23, 3. Debreceni EAC 51/30, 4. MAC 50/29, 5. Újpest 48/28, 6. Csíkszereda 42/22, 7. Gyergyó 39/27, 8. Opten Vasas 24/28, 9. Titánok 23/27, 10. Acélbikák 16/29.

NŐI KÉZILABDA: TÍZGÓLOS KOLOZSVÁRI VERESÉG

A női kézilabda MOL Virágok Ligája 9. fordulója sem hozta el a győzelmet a Kolozsvári Universitatea Sportklub csapata számára: a Bukaresti Ioan Kunst-Ghermănescu Sportcsarnokban rendezett tornán 40–30 (18–17) arányú vereséget szenvedett a Nagybányai Minaurtól. Ezzel a Minaur megerősítette második helyét a tabellán, míg az Universitatea Sportklub változatlanul pont nélkül áll és sereghajtó.

A kolozsvári góldobók: Diana Lazăr 11, Judith Vizuete 6, Paulina Masna 4, Ioana Necula, Florina Chintoan, Diana Şelever és Florenţa Ilie 2–2, Paula Cordoş 1. A Minaur legeredményesebb játékosai a Kolozsvárott is megfordult László Krisztina és a szerb Jovana Kovacsevics volt egyaránt 7 találattal.

A 8. forduló eddigi nem közölt eredményei: • Nagydisznódi Magura–Minaur 21–25 (8–11) • Râmnicu Vâlcea-i MSC–Brăilai Dunărea KK 20–18 (12–13) • Krajovai MSC–Bukaresti Rapid 19–23 (10–15). A 9. forduló többi meccsét február 2–3-án játsszák. Az állás: 1. Buk. MSC 24 pont/8 mérkőzés, 2. Minaur 22/9, 3. Rm. Vâlcea 18/7, 4. Magura 16/8, 5. Bodzavásári/Buzăui Gloria MSC 13/7, 6. Brăila 12/8 (182–178), 7. Beszterce-Naszódi Glória 12/8 (174–178), …, 15. KOLOZSVÁR 0/8.

HALÁLOS FENYEGETÉST ÉS RENDŐRI VÉDELMET KAPOTT A HORRORBUKÁST OKOZÓ KERÉKPÁROS

Halálos fenyegetések nyomán rendőri védelmet kapott egy időre a holland Dylan Groenewegen azt követően, hogy augusztusban a lengyel országúti kerékpáros körversenyen súlyos sérüléssel járó versenybalesetet okozott.

A történtekről a jelenleg eltiltását töltő Groenewegen beszélt a cyclingnews szakportálnak, amelynek elmondta, hogy gyűlölködő üzeneteket, sőt, halálos fenyegetést is kapott azután, hogy honfitársa, Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került az általa okozott balesetben.

„Olyan egyértelmű és súlyos fenyegetések voltak, hogy néhány nap múlva felhívtuk a rendőrséget. Így a következő hetekben ők őrködtek az ajtónk előtt, nem hagyhattuk el spontán a házat, ha mégis kimentünk, egy rendőr kísért” – fogalmazott Groenewegen, aki elárulta, azt követően kérték a rendőrség segítségét, hogy a házukba egy csomag érkezett, benne egy hurokkal és egy, a párjának és neki szóló üzenettel, hogy akasszák fel újszülött gyermeküket. – „Megláttam azt a darab kötelet, és tudtam: ez nem folytatódhat így tovább”.

Augusztus 5-én a Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájában a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező Jakobsennek (Deceuninck–Quick-Step), aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát. Az akkor még 23 éves kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották. Jakobsen – aki később azt mondta: örül, hogy egyáltalán életben maradt – a közelmúltban már részt vett csapata edzőtáborában. A balesetben kulcscsonttörést szenvedő Groenewegent a nemzetközi szövetség (UCI) kilenc hónapra eltiltotta, a sprinter a május 12. és 16. között esedékes Tour de Hongrie-n térhet vissza.

ÖTTUSA-VB: KAIRÓ LESZ A RENDEZŐ

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) döntése értelmében Kairóban rendezik az idei világbajnokságot. Az UIPM vezető testülete közölte, hogy Minszk a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt nem lehet idén házigazda, így új helyszínt keresnek. Az időpont azonban az eredetileg tervezett marad, azaz a tokiói olimpia utolsó sportági kvalifikációs versenyét június 7. és 13. között bonyolítják le Egyiptomban.

Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke a múlt heti döntés hátteréről azt mondta: aggodalomra adott okot, hogy számos országból nem szívesen utaztak volna Fehéroroszországba, az elnökség pedig meg akarta őrizni az esélyegyenlőséget az olimpiai kvalifikációs folyamatban. Az UIPM ugyanakkor jelezte, hogy kiváló a kapcsolata a helyi szövetséggel és a szervezőbizottsággal, így Minszk a későbbiekben lehet majd házigazdája világbajnokságnak.

Kairó 2017-ben rendezett már felnőtt vb-t. Egyiptom idén két további korosztály világbajnokságának is otthont ad: az ifjúságiak (U17 és U19) július 4. és 10. között, a juniorok (U21) pedig július 11-től 17-ig versenyeznek majd Alexandriában. A korábban kijelölt időpont február volt, de a koronavírus-járvány alakulása, illetve az ezzel összefüggő utazási korlátozások miatt a UIPM végrehajtó bizottsága két hete nyárra halasztotta ezt a két versenyt.
promedtudo2Hirdetés