Gépkocsipiac: lekörözték az elektromos autók a dízelt

Sokan vásárolnának plug-in hibrid gépkocsit

Szakemberek szerint idén még az elektromos autók iránti igény terén is folyamatosan növekedett a romániai autópiac, és bár a hazai gépkocsivezetők továbbra is ugyanazokhoz az autómárkákhoz hűségesek, érezhető az elektromos autók iránti fokozott érdeklődés. Ennek ellenére az ország sehol sem tart az elektromos autók számára gyártott akkumulátorok vonatkozásában, sőt, a szakosodott cégek elkerülik Romániát. Ez fontos termelési folyamat lenne, ugyanis az európai autógyártók célul tűzték ki, hogy 2035-ig kizárólag nulla emissziós autók hagyják el a nagyüzemeket. Szakemberek kiemelik, hogy ebben az évben fejlődött a romániai autópiac, a legfontosabb tényezők között említik az elektromos járműgyártás növekedését és a használtautó-eladások csökkenését. Ugyanakkor megállapítják, hogy bár a termelési oldalon néhány hónapban volt egy enyhe fellendülés, az egész évre vonatkozó előrejelzések nem túl jók.

Az utóbbi években és évtizedekben folyamatos változás jellemezte a romániai autópiacot. Az 1990-es években az országban jellemző és erőteljes volt a használtautó-import, az olcsó nyugati járművek viszont sok esetben műszaki szempontból sok kivetnivalót hagytak maguk után. A tendencia körülbelül a kétezres évek közepéig tartott, amikor a különböző kormányzati programok, illetve a hazai autógyártás külföldi kézre kerülése és fellendülése az autópark fokozatos megújulását jelentette. 

Jelenleg a szakértők arra számítanak, hogy a könnyű haszongépjárművek gyártásának 2023-ban történő újraindulása részben ellensúlyozni fogja a visszaesést, amelyet a Covid-járvány okozott a személygépkocsi-gyártásban. Azonban visszatérni látszik az, ami a járvány idején vált jellemzővé – az utógyártáshoz nélkülözhetetlenné vált félvezetők kínálatának és gyártásának csökkenése.

Visszaszorul a jó öreg dízelautó

Megállapítják: a romániai újautó-értékesítési piacon már most egyértelmű, hogy az elektromos autók felváltották a dízelautókat. A legfrissebb statisztikák szerint 2023 első nyolc hónapjában, 2022 azonos időszakához képest a dízelüzemű autók eladásai folyamatosan csökkentek, míg az elektromos autóké emelkedett. A benzinüzemű autók szintén csökkenő tendenciát mutatnak, de továbbra is messze piacvezető – derül ki a statisztikákból.

Ezek szerint a romániai újautó-piacot egyértelműen a Dacia vezeti a Nyugat-Európában meglehetősen mellőzött Logan modellel, ahol a Sanderót, az európai piac második legkelendőbb autóját részesítik előnyben. A második helyen a Duster SUV áll – állapítja meg a Panorama portál a romániai autógyártók egyesületének adataira alapozva.

Egy szakember szerint a Dacia az európai fogyasztók által nagyra értékelt márka, amely, ha továbbra is követi a piac által adott villamosítási trendet, és amennyiben ebben a szegmensben új modelleket dob piacra, akkor továbbra is az élen marad, sőt még növekedni is fog. A vállalat ugyanis az új modell, a Bigster sikerét várja. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a villamosítás lassan, de biztosan a prémium szegmensből az alacsony árkategóriába kerül, amit a vásárlói igények vezérelnek.

Mennyivel csökkent a hazai gépkocsigyártás?

Amennyiben a Dacia csupán 2030 után válik villamosított márkává, még ha az átalakítás költségei óriásiak is, erős versenytárs lehet majd az elektromos autók piacán, ahol a Dacia Springgel már most is valamennyire aktív szerepet játszik.

A megkérdezett szakember úgy véli: 2030-ban valószínűleg minden szegmensben magas fokú villamosítást fogunk látni, a legnagyobb mértékben a középső szegmensben. Becslések szerint 2030-ra a könnyű haszongépjárművek mintegy 40 százaléka lesz elektromos meghajtású, és 2040-re eléri a 70 százalékos piaci részesedést. 

A statisztikai adatok szerint 2023 július-augusztusában összesen 58 829 személygépkocsit gyártottak Romániában, ami 4,5 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos időszakához képest, amikor 61 634 darab jött ki az üzemekből. Ebből 32 381 darabot a Dacia Mioveni gyárában, 26 448 darabot pedig a Ford Krajován található Otosan üzemében gyártottak.

Szintén 2023 első nyolc hónapjában a romániai autógyártás elérte a 327 917 darabot (204 541 Dacia + 123 376 Ford), ami 0,75 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos hónapjához képest – áll a statisztikákban. 

Mi a helyzet a használtautók piacán?

Az elmúlt években romlott a helyzet a használtautók piacán, a piaci előrejelzések változása miatt az ilyen típusú járművek iránti érdeklődés is csökkent.

Ami a Romániában első alkalommal forgalomba helyezett használtautók mennyiségét illeti, a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai szerint 2023 augusztusában 26 370 darabot regisztráltak, ami 6 százalékos csökkenést jelent 2022 augusztusához képest. Ugyanakkor 2023 első nyolc hónapjában a Romániában először bejegyzett használtautók száma 176 028 darabot ért el, ami 17,5 százalékos csökkenés 2022 azonos időszakához képest, ami 213 413 darabot jelent.

A románok által legkeresettebb használtautó márka továbbra is a Volkswagen. Akiknek nincs pénzük új autóra, azok még mindig az európai átlagnál idősebb modelleket választják. A szakemberek megállapítják: bár az autók átlagos élettartamát 12 évre becsülik, a romániai fogyasztók többsége még mindig a 10-15 éves autók mellett dönt. A hazai piacon az összes eladás 76 százalékát teszik ki a régi autók, ami közel 5 százalékkal volt több, mint tavaly.

Mit vásárolnának kolozsváriak?

Arra voltunk kíváncsiak, mit vásárolnának azok, akik rendelkeznek az anyagi háttérrel, hogy akár már holnap új vagy használt, hazai vagy külföldi gyártású gépkocsit vegyenek.

Mindenképpen plug-in hibrid gépkocsit vásárolnék, számomra jelenleg ez lenne a legmegfelelőbb. A gyártót, a típust és a modellt még nyomozom, rajta vagyok ügyön. Most dízel és elektromos kocsival is rendelkezem, de számomra egyik sem tökéletes. A plug-in hibrid gépkocsi esetében mindkét típusú mostani kocsim előnye meglenne egy helyen. A hátránya viszont, hogy az ilyen típusú kocsi még mindig sokba kerül. Nem hiszem, hogy megvárom, amíg olcsóbb lesz, de még nem döntöttem el, pontosan mit vásároljak 

– nyilatkozta lapunknak egy férfi. 

A lapunk által megkérdezett sofőr pedig azt nyilatkozta: Dacia Dustert vásárolna.

Jó kocsi, mindenhova elvisz, mert nem kell gödröket kerülnöm, nem szükséges megérdeklődnöm, milyen az út. Elég, ha csak annyi információ birtokában vagyok, hogy tudom, valaki, valamikor már áthaladt ott – összegezte a férfi, akinek már volt ilyen típusú gépkocsija.

Mi sokkolta annyira a hazai autógyártókat?

Közleményben tiltakozott a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM), amiért a kormány jövőre jelentősen csökkentené a Klasszikus Roncsautóprogram és a Plusz Roncsautóprogram keretében nyújtott újautó-vásárlási támogatásokat. A munkáltatói szervezet a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott sürgősségi rendelet tervezetére reagált. E szerint 2024-ben a Klasszikus Roncsautóprogramban legtöbb 3500 lejes, a Plusz Roncsautóprogramban pedig 10 ezer lejes vásárlási utalvány jár egy régi jármű leadásáért. Idén 7000 lejes, illetve 50 ezer lejes volt az új személygépkocsik megvásárlására nyújtott állami támogatás. 

Az ACAROM közleménye szerint a tervezett előírások hátrányosan érintik majd a romániai járműipart. A munkáltatói szervezet úgy véli, hogy a roncsautóprogramok keretében nyújtott vásárlási utalványok értékének jelentős csökkentése az új gépkocsik piacának összeomlásához és a használtautók piacának „exponenciális fellendüléséhez” vezet. 

Az ACAROM szerint a roncsautóprogramok elveszítik a vonzerejűket, ha a tervezett intézkedések hatályba lépnek, az országban gyártott új gépkocsik száma pedig az idei 145 ezerről jövőre 80 ezerre csökkenhet, ami negatívan hat az ágazat munkahelyeire és a romániai autógyártók üzleti forgalmára. A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a vásárlási utalványok értékének csökkenése miatt a romániaiak kevesebb új, környezetkímélőbb gépkocsit fognak vásárolni, és helyettük szennyező, használt autókat fognak beszerezni. A munkáltatói szervezet felszólítja a kormányt, hogy mielőbb elemezze a tervezetbe foglalt intézkedések lehetséges negatív hatásait, „és ennek megfelelően cselekedjen”.