Garnélarákos pirítós

Évás ötletek a konyhában borítókép

Ha könnyű, gyors, nem túl bonyolult, mégis különleges vacsorát szeretnénk, akkor jöhet a rákos pirítós. Friss rákból az igazi, bár a ráfordított idő nagy részét a rák megpucolása veszi fel. Pepecs munka, de mindenképpen megéri, főként, ha csupán néhány darabnak a megpucolásáról beszélünk. A nyers rák könnyen takarítható, a páncél könnyen leválik, gyorsan elvégezhető. 

A keleti ízvilágot hozza, eredetileg olajban sütötték ki ezeket a rákos szendvicseket, azonban forró levegős fritőzben vagy sütőben is elkészíthető, így nem szívja meg magát a kenyér olajjal, és sokkal egészségesebb lesz a vacsoránk.

Hozzávalók: 

20 db rák
2 db vékony zöldhagyma
2 cikk fokhagyma
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1 tojás fehérje
1 kk. só
1 kk. keményítő
fél csokor zöldkoriander
csipetnyi cukor
néhány csepp citromlé
6-8 szelet pirítósba való kenyér
vaj
szójaszósz, majonéz a tálaláshoz

Elkészítés: 

A rákokat megtisztítom: a fejüket, a farkukat letépem, a páncéltól megszabadítom, majd folyó, hideg vízben átmosom, hogy a nemkívánt belső részektől teljesen megszabaduljak. Az összes hozzávalót darálógépbe teszem, és összedarálom. Ha nincs kéznél darálógép, akkor késsel apróra vágom a rákot, a hagymát, a koriandert, a fokhagymát és a gyömbért lereszelem, majd a fűszerekkel és a tojás fehérjével összekeverem. 

Szójaszósszal, majonézzel tálalva nagyon finom, könnyű vacsora (A szerző felvétele)

A kenyérszeletek mindkét oldalát vajjal megkenem. A duplavajas szeletekből és a nyers rákpasztából szendvicseket készítek, átlósan kettévágom őket, hogy háromszögeket kapjak, sütőpapírral bélelt tepsire tesztem, és 160 fokon, alsó-felső sütéssel, félidőben megforgatva, 10-12 perc alatt megsütöm. Forró levegős fritőzben is süthető, ha csupán egy-két szendvicset akarunk megsütni egyszerre. Ennek az a hátránya, hogy csupán két darab háromszög fér bele egyszerre. Ha az összes szendvicset meg akarjuk egyszerre sütni, érdemes a sütőt bemelegíteni. 

Szójaszósszal, majonézzel tálalva nagyon finom, könnyű vacsora, s tényleg néhány perc alatt elkészíthető. Ugyanakkor nagyon jó társa a baráti beszélgetéseknek, borozásoknak, és nagyobb partik alkalmával akár előételként is szervírozható. A szendvicseket a vendégek érkezése előtt elő lehet készíteni, és hűtőben tárolni a sütés pillanatáig. Kiadós, finom falatkák lesznek, érdemes kipróbálni.