A Gabriel Resources mérlegeli az ítélet megfellebbezését

Gabriel Resources vállalat jogi tanácsadóival elemzi a Verespatak-perben a választottbíróság által hozott döntést, és a többi opció mellett az ítélet megsemmisítésére irányuló eljárás megindítását is mérlegeli - derül ki a vállalat sajtóközleményéből.

Amint azt megírtuk, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága pénteken közölte, hogy a román államnak adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben. 

A döntés értelmében Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak, sőt utóbbiak kötelesek megtéríteni a perköltségeket az államnak.

„A vállalat határozott ellenvetésének ad hangot a többségi döntéssel kapcsolatban, amely teljesen ellentmond az ügyben bemutatott bizonyítékok objektív értékelésének, amint arra az egyik választottbíró különvéleménye is rámutat” - fogalmaztak a szombati közleményben.

A Gabriel Resources elnöke, Anna El-Erian „teljesen elhibázottnak” tartja a testület döntését. 

„Amint azt a különvéleményt megfogalmazó döntőbíró is elismerte, a román kormánynak a Gabriel szerződéses jogaiba való folyamatos politikai beavatkozása megakadályozta az állammal partnerségben birtokolt kiemelt jelentőségű bányaprojekt fejlesztését” - fogalmazott.