Ciolacu: Románia megnyerte a pert Verespatak ügyében

Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy Románia megnyerte a pert a Gabriel Resources aranykitermelő vállalattal.

Mint ismeretes, a kanadai bejegyzésű cég mintegy 6,7 milliárd dolláros kártérítést követelt a Verespatakon meghiúsult bányaprojekt miatt. 

„Megnyertük a Verespatak-pert!!! Harcoltunk Romániáért, mert igazságtalan volt, hogy ennek az országnak minden bérből és fizetésből élő nyugdíjasát büntetni kell a románellenes gazemberek miatt! Köszönjük az ügyvédek csapatának, akik profizmussal, becsülettel és tisztességgel képviselték Romániát! A románoknak nem szabad szenvedniük néhány miniszterelnök döntései miatt, akik személyes érdekeiket a nemzeti érdekek fölé helyezik!” - mondta Ciolacu.

Marcel Bolos pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva bevallotta: meglepte, hogy éppen a kártérítést követelő kanadai Gabriel Resources vállalatot kötelezte a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) egy "jelképes" - néhány millió dolláros - kártérítés megfizetésére a perköltségért. A tárcavezető az ítéletre várva pénteken még azt sem tartotta kizártnak, hogy Romániát akár 6,7 milliárd dolláros kártérítés fizetésére kötelezik, amiért olyan aranylelőhelyet adott koncesszióba, amelyet aztán nem engedett kitermelni.