Franciaországi zenekar nyerte a Jazz in the Park nemzetközi versenyét

A daoud zenekar tagjainak sikerült groove-os hangzást létrehozniuk, és ezzel nagy feltűnést keltettek Kolozsváron FOTÓ: FACEBOOK
A franciaországi daoud zenekar lett a hetedik Jazz in the Park nemzetközi versenyének nagy győztese, amelyet július 5-7 között szerveztek a kolozsvári Sétatéren. A „francia dzsessz problémás gyermekének” tekintett zenekar új energiát és lendületet hozott a dzsessz-színtérre. A hip-hop, az olasz house és a modern dzsessz által inspirált zenekar tagjainak sikerült groove-os hangzást létrehozniuk, és ezzel nagy feltűnést keltettek Kolozsváron. A zenekar átvehette az 5000 eurós pénzjutalmat és felléphet az augusztus 30. és szeptember 1. között zajló Jazz in the Park fesztiválon.

A második helyezéssel járó 3000 eurós díjat a norvégiai Lyder Røed Quintet vehette át, míg a harmadik díj és az 1000 euró nyertese a németországi MAGRO együttes volt. A legjobb romániai zenekar díját a Nonconformist Anthology, a legértékesebb kompozíció díját pedig az ukrajnai Jazz Family Trio ShekBand (Ukrajna) kapta. Különdíjban részesült Brice Ndjana, a Zuratie Kone Trio basszusgitárosa, Anna Shekera a Jazz Family Trio ShekBand zongoristája, Raffael Auer az Abel Marton band dobosa, Alexandru Ciocan a Nonconformist Anthology klarinétosa, a zsűri különdíját a David Luca Quartet kapta. A közönségdíjat idén a belga Zouratie Kone Trio kapta.

A versenyre idén összesen 246 zenekar jelentkezett, közülük került ki a döntőbe jutott tizenhárom csapat: az Abel Marton Nagy's Cosmos Band (Ausztria), az Anna Hauss (Németország),a Chief's Condition (Hollandia), a daoud (Franciaország), a David Luca Quartet (Románia), a Jazz Family Trio ShekBand (Ukrajna), a kitti (Skócia), a Lyder Røed Quintet  (Norvégia),a  MAGRO (Németország), a Nonconformist Anthology (Románia), Răzvan Cipcă Trio (Románia),a  Subconscious Trio  (Olaszország) és a Zouratie Kone Trio  (Belgium).

A zsűriben idén Elena Mîndru énekes, zeneszerző, Bogdan Roșca-Zăsmencu rádiós újságíró, Teodor Pop, a JazzyBIT együttes zongoristája, és Horea Marc zenész, a fesztivál színpadmestere foglalt helyet. A bírák az előadás minősége, a zenekar összhangja, a közönséggel való interakció, a megadott koncertidő betartása és a zene eredetisége alapján választották ki a legjobbakat. 

A Jazz in the Park versenyprogramja után augusztus 30. és szeptember 1. között magát a fesztivált is megtartják a Hója-erdő melletti skanzenben. Részletek a fesztivál honlapján (jazzinthepark.ro) találhatók.