Fotókiállítás, archívum-létrehozási szándékkal

Fotókiállítás, archívum-létrehozási szándékkal
A Beyond the frame című kiállítás szerdai megnyitójával útjára indult a Művészeti Múzeum új projektje. A kolozsvári Művészeti Múzeum fotóarchívuma címmel meghirdetett tervezet célja egyfajta „raktárt” létrehozni a múzeum leltárában fellelhető fényképészeti, művészeti és történelmi munkáknak.

A múzeum illetékesei szerint a fotóarchívum létrehozását a fényképészet, amely a múlt század közepe óta számít önálló művészeti ágnak, egyre nagyobb térnyerése indokolja. A fénykép olyan vizuális művészet, amely egy nézőpontot kommunikál, egy pillanatot, eseményt a múltból, amelynek gyakran csak egyetlen szemtanúja volt – maga a fényképész.

Az archívum létrehozásának első lépése volt a Beyond the frame című kiállítás, amelyet szerda délután nyitott meg Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója, Feleki István, a kiállítás kurátora, valamint Iakob Attila, a projekt irányítója. Az eseményen több kiállító is felszólalt, köztük a fiatal fényképész, Sebastian Cornea is.

A Beyond the frame című kiállítás április 15-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota, Főtér 30. szám).

(Fotó: Művészeti Múzeum)

varosnapokHirdetés