Formát vált 2020-ban a Színikritikusok díja

Formát vált 2020-ban a Színikritikusok díja
A színház az elillanó és érzéki pillanat művészete, az élményre azonban hosszú ideig emlékszünk – erre utalt az elmúlt években a Színikritikusok díjának anyaga, a csokoládé. Különleges glóbuszt, lépcsőt és amfiteátrumot egyaránt formált a 15 kategória díja, ami a maradandó oklevélhez járt a kategóriák legjobbjainak. 2020-tól egy fiatal üvegtervező, Szeredi Sára munkáját kapják a díjazottak.

(Borítókép: Az életműdíjban – amelyet idén Csíky András színművész kap – Szeredi Sára a reflektor fényét fogalmazta meg. Fotó forrása: Színházi Kritikusok Céhe)

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének másodéves üvegtervező szakosai idén különleges projektfeladatot kaptak tanáraiktól, Polyák Jánostól és Mohácsi Andrástól: a Színikritikusok díjának tervezését. A hallgatók tervei közül a céh elnöksége Szeredi Sára munkáját választotta. Szeredi Sára (1996, Mosonmagyaróvár) a győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Általános, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola üvegműves szakán szerzett érettségit és szakvizsgát, majd 2018-ban kezdte meg tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervező szakos hallgatójaként.

Szeredi Sára az életműdíjban a reflektor fényét fogalmazta meg. A kategóriadíjak alapformája utal a színpad formájára, ugyanakkor az alkotásban kifejeződik, hogy a belső világot ténylegesen csak az láthatja, aki belát a színfalak mögé. Az életműdíj hutában, öntött technikával készül, rajta a szöveg homokfúvott. A kategóriadíjak casting technikával, viaszveszejtéssel, ragasztott, csiszolt síküvegből készülnek.

Az életműdíjas nevét májusban hozta nyilvánosságra hozta a Színházi Kritikusok Céhe. A tagok szavazatai alapján az életműdíjat 2020-ban a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, a színész, színházalapító, színészpedagógus Csíky András kapja. A díjátadásra augusztusban, Kolozsváron kerül sor. 

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai minden évben júliusban adják le szavazataikat, ezek összesítéséből alakul ki 15 kategóriában a Színikritikusok díja várományosainak listája, amelyet a szakmai szervezet rendszerint augusztus elején hoz nyilvánosságra. Mivel a 2019/2020-as évad a koronavírus-járvány miatt kényszerűen félbemaradt, a tagság úgy döntött, az idei szavazás elmarad, az évad bemutatóit a 2020/2021-es szezon premierjeivel együtt értékelik.

varosnapokHirdetés