Átadtuk Csíky Andrásnak a színikritikusok életműdíját

Átadtuk Csíky Andrásnak a színikritikusok életműdíját
Kolozsvári otthonában kilencvenedik születésnapján adtam át céhtagtársaim nevében idei díjazottunknak, Csíky András Jászai Mari-díjas színművésznek a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

A szakmai szervezet 2011 óta adományozza a kritikusdíjat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó , lezárt életpályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. A díj Szeredi Sára, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervező szakos hallgatójának munkája.

Csíky András a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, színész, színházalapító, színészpedagógus 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen, 1953-ban végzett Kolozsváron a Magyar Művészeti Intézet színész szakán, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szatmári Harag György Társulat örökös tagja.

Gyakran meglátogatom Csíky Andrást, beszélgetünk sok mindenről, többek között színházról. Így volt ez néhány hete is, amikor egyszer csak megjegyezte: „de hát én már olyan messze vagyok a színháztól, hogy tulajdonképpen nem is kéne megszólalnom”. Akkor is úgy véltem, és most is megerősítem: kedves Bandi, nem ön van messze a színháztól, hanem a színház távolodik/távolodott el időnként öntől, az ön neve azonban, és mindaz, amit pályája során alkotott, örökre a magyar színháztörténet része lesz. Bizonyítja ezt a sok-sok emlékezetes szerep, a tanítványok, akiknek a kilencvenes évek elején még megadatott az a szerencse, hogy öntől leshették el a szakma titkait. És bizonyítja most ez a szakmai díj is!

(Fotó: Rohonyi D. Iván)